poniedziałek, 16 stycznia 2012
ciasto proste z brzoskwiniami
CIASTO PROSTE Z BRZOSKWINIAMI
4 jaja
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
owoce, np. brzoskwinie, jabłka, śliwki, truskawki, itd.
- mikserem utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
- następnie (nadal miksując) dodać mąkę, olej i proszek do pieczenia
- gdy masa będzie jednolita, wlać ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia)
- ciasto wyłożyć owocami, np. brzoskwiniami, jabłkami, malinami itp. (u mnie brzoskwinie z puszki)
- piec w 180 stopniach C około 30 minut
***
Ciasto pięknie wyrasta, o ile nie jest zbyt mocno obciążone, jeśli chcę by było bardziej owocowe, podsypuje pod mokrymi owocami łyżkę lub dwie bułki tartej.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
oooo takie ciasta najlepsze
OdpowiedzUsuńDo leniwej, poniedziałkowej kawy jak znalazł :D
OdpowiedzUsuńto prawda - mniej wyszukane, to nie znaczy, że mniej smaczne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
super wielkie dzieki ciacho pycha
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpiekłam pycha
OdpowiedzUsuńwłaśnie je piekę, ale juz mineła godzina a ciasto dalej surowe na srodku.. ale mam nadzieje ze sie jeszcze dopiecze
OdpowiedzUsuńDziękuję super
OdpowiedzUsuńJak dużo tych owoców. Może pytanie banalne, ale ostatnio piekłam pierwszy raz ciasto z dynią i mi nie wyszło ;(
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc zawsze daję owoce w ilości - "na oko". Nie mogą być zbyt blisko siebie ułożone, żeby nie obciążać ciasta, bo wtedy wychodzi zakalec. Zależy jaka duża blaszka...tu użyłam około 3/4 puszki brzoskwiń.
UsuńWiem, że odpowiedź nie jest precyzyjna, ale ja rzadko kiedy jestem w kuchni precyzyjna, raczej idę na żywioł. :)
Pozdrawiam!