wtorek, 15 stycznia 2013

chleb z ziarnami


     Przepis znalazłam w gazecie, ale nie pamiętam w jakiej. I trochę go zmodyfikowałam. :)
Bardzo prosty chleb z mnóstwem ziaren. Przyznam, że miałam po prostu ochotę na właśnie taki, bogaty w otręby, słonecznik i siemię lniane. Sycący chleb.

CHLEB Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE
(i z odrobiną drożdży)

1½ kg mąki pszennej
3 łyżeczki soli
1 szkl. siemienia lnianego
1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. ziaren słonecznika
1 szkl. sezamu
4 łyżki oliwy (lub oleju)
6-7 szkl. letniej wody
1 szkl. zakwasu
mała kuleczka drożdży, wielkości paznokcia (opcjonalnie)

- wymieszać suche składniki
- dodać zakwas, wodę i na końcu oliwę
- dokładnie wyrobić
- odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia
- odgazować i przełożyć do foremek (mniej więcej do ¾ wysokości foremki)
- odstawić do wyrośnięcia - jeśli bez drożdży to na około 10-12 godzin, jeśli dodamy drożdże to na około 2-3 godziny
- piec w nagrzanym do 230 stopni piekarniku ok. 50-60 minut
- wystudzić na kratce

***
     Od jakiegoś czasu, szczególnie zimą, dodaję do chlebów na zakwasie odrobinę drożdży, małą kulkę, wielkości paznokcia. Szczepiąc w ten sposób dzikie drożdże z zakwasu przyspieszam wyrastanie ciasta i mam większa pewność, że nie będzie klapy. :)
.

1 komentarz:

:)

Related Posts with Thumbnails