środa, 27 lutego 2013

chleb pszenno-orkiszowy

.

     Bardzo delikatny, mięciutki i puszysty chleb.


CHLEB PSZENNO-ORKISZOWY
"Domowe pieczywo"
Lubię gotować nr 10/2012 r.


20 dag mąki pszennej
20 dag maki orkiszowej
25 dag mąki pszennej razowej
35 dag zakwasu
ok. 350 ml wody
1 łyżka soli morskiej
1 łyżka brązowego cukru

- połączyć wszystkie składniki, dodać ok. 350 ml wody i wyrobić ciasto
- przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 3 godziny
- przełożyć do nasmarowanej tłuszczem formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny
- piec w temp. 230 stopni, około 30 minut
- po 15 min. można przykryć folią aluminiową

***
u mnie x 2:


40 dag mąki pszennej
40 dag maki orkiszowej
50 dag mąki pszennej razowej
70 dag zakwasu
ok. 700 ml wody
2 łyżka soli morskiej
2 łyżka brązowego cukru

- piekłam dłużej niż 30 minut, ok. 50
- dodałam kuleczkę drożdży (jak ziarnko grochu) i czas wyrastania był przez to nieco krótszy
- i dałam mniej cukru :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Related Posts with Thumbnails