miary i przeliczniki

Tabela z książki Jadwigi Kłossowskiej "Kuchnia dla wszystkich" z 1976r. 
(kliknij, aby powiększyć obrazek)


***


 
Ile Waży - fotograficzny przelicznik wag przydatny przy gotowaniu i dietach.


***

Indeks glikemiczny.


     Wskaźnik, który za pomocą punktów od 0 do 100 informuje, jak produkty spożywcze zawierające węglowodany wpływają na poziom cukru we krwi.

     Gdy zjadamy produkty o wysokiej wartości IG, to do krwi naraz dostaje się duża ilość glukozy. Taki nagły skok cukru w organiźmie powoduje uwolnienie z trzustki zwiększoną dawkę insuliny. Ta wychwytuje glukozę z krwiobiegu i przenosi do mięśni i tkanek, gdzie zostaje spalona, nadmiar zaś przekształca w tłuszcze, które organizm magazynuje jako zapasowe źródło energii. Im więcej jemy produktów o wysokim IG, tym więcej we krwi cukru i insuliny, a proces odkładania tłuszczu silniejszy. Poza tym, po gwałtownej insulinowej "interwencji" poziom cukru we krwi spada równie szybko jak urósł, powodując niedocukrzenie. Wtedy zaczynamy czuć głód (i rozdrażnienie) nad którym trudno zapanować.
     Gdy dieta opiera się na węglowodanach o niskim indeksie glikemicznym, są one trawione wolno, a więc dostawy cukru do krwi płyną równomiernie. Organizm nie musi wydzielać dużych dawek insuliny, by utrzymać stężenie glukozy na poziomie. Po posiłku poziom cukru opada wolno, dzięki czemu długo czujemy sytość. Łatwo wytrzymujemy 3-4 godzinne przerwy między posiłkami. A to sprzyja utracie kilogramów i utrzymaniu właściwej wagi. Zmniejsza również ryzyko chorób związanych z nadwagą i otyłością (miedzy innymi: cukrzycy typu 2, zaburzeń gospodarki lipidowej i rośnięcia poziomu "złego" cholesterolu i miażdżycy).
     Należy również pamiętać, że niektóre czynniki mogą sprawić, że produkt o niskim IG stanie się wysokoglikemicznym i odwrotnie. Czynnikiem podwyższającym IG jest gotowanie, smażenie i pieczenie. Pod wpływem ciepła skrobia w produktach pęcznieje i staje się łatwiej przyswajalna. Dlatego należy wszystko gotować jak najkrócej, najlepiej na półtwardo i w żadnym wypadku nie rozgotowywać potraw: makaronów, kasz, ryżu, ale też warzyw i owoców. Te ostatnie dobrze by było jeść tylko na surowo, i tylko gdy są dojrzałe, a nie przejrzałe. Oczywiście ze skórką i najlepiej w kawałkach a nie przecierane, miksowane czy ścierane.
     Większość węglowodanów zjadamy jako część przekąski lub dania głównego, składającego się z wielu produktów. To także ma wpływ na wartość IG. Można ją obniżyć, łącząc w jednym posiłku produkty o średniej wartości IG z tymi o niskiej wartości i dodając do posiłków białka, kwasy oraz tłuszcze, które znacznie zwalniają tempo trawienia węglowodanów. Dobrze więc jest zjeść kanapkę z chleba na zakwasie, kaszę z chudym mięsem, a surówkę skropić oliwą, olejem lub sokiem z cytryny bądź octem winnym.

***
     Wskaźnik glikemiczny posiada różnorodne zastosowanie. Może być wykorzystywany podczas stosowania diety odchudzającej. Należy wówczas wyeliminować z posiłków produkty z wysokim IG i ograniczyć średnie wartości IG. Prawidłowo zestawiona dieta o niskim indeksie glikemicznym w pełni pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, składniki mineralne i witaminy, jest bogata w błonnik pokarmowy i antyoksydanty.

     Istnieje też drugi sposób komponowania jadłospisu, nadający się dla tych, którzy chcą zrzucić tylko kilka kilogramów: można łączyć ze sobą produkty o niskim IG z produktami o wyższej wartości, co w rezultacie da posiłek o uśrednionej wartości glikemicznej.

     Taki sposób zbilansowania diety skutkuje utratą masy ciała u osób z nadwagą i otyłością. Węglowodany z produktów o niskim IG umożliwiają działanie glukagonowi, który stymuluje procesy spalania tkanki tłuszczowej, a tym samym przyspiesza chudnięcie. Spożywanie pokarmów z wysokim wskaźnikiem glikemicznym sprawia, że tkanka tłuszczowa odkłada się w nadmiernej ilości, ponieważ trzustka gwałtownie zwiększa ilość produkowanej insuliny, która odpowiada za przenikanie glukozy do komórek.


     Dieta bazująca na niskim IG pozwala na znormalizowanie poposiłkowej zawartości glukozy i insuliny w surowicy krwi, a tym samym minimalizuje ryzyko wystąpienia cukrzycy, a w przypadku cukrzyków łagodzi objawy choroby i znacznie ogranicza częstotliwość napadów hiperglikemii i hipoglikemii.

     Innym pozytywnym skutkiem bilansowania diety w oparciu o niskie wskaźniki IG jest zmniejszenie stężenia szkodliwego cholesterolu i trójglicerydów przy jednoczesnym podniesieniu poziomu "dobrego" cholesterolu HDL. (indeks.glikemiczny.pl)

Tabele i przeliczniki wygrzebane w internecie (takich miejsc jest znacznie więcej, to tylko przykładowe, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę frazę indeks glikemiczny :)
1) przelicznik (dieta Montignac)
3) świat zdrowia (przelicznik i tabela)
4) zdrowe żywienie (informacje i tabela)
5) polki.pl (tabele)
6) kalorie - pasiasty (informacje i tabele)

***


Indeks Glikemiczny - zakresy wartości
Niski Indeks Glikemiczny = 55 lub mniej
Średni Indeks Glikemiczny = 56-69
Wysoki Indeks Glikemiczny = 70 lub więcej

ProduktIndeks Glikemiczny
Ananas59
Arbuz75
Banan59
Banany dojrzałe72
Baton Mars65
Baton Twix44
Biszkopt46
Brzoskwinie29
Brzoskwinie z puszki w syropie52
Budyń43
Buraki65
Cebula15
Chipsy90
Chleb - Pieczywo francuskie95
Chleb biały95
Chleb pełnoziarnisty żytni58
Chleb pszenny85
Chleb pumpernikiel40
Chleb żytni na zakwasie55
Chrupki kukurydziane63
Chrupki pszenne70
Ciasto francuskie59
Coca Cola63
Cukier rafinowany68
Czekolada biała44
Czekolada gorzka22
Czekolada mleczna49
Czereśnie22
Czosnek15
Daktyle suszone103
Dynia75
Fanta68
Fasola biała40
Fasola biała, ugotowana33
Fasola czarna30
Fasola płaskostrąkowa46
Fasola szparagowa71
Figi suszone35
Fruktoza20
Frytki95
Glukoza100
Grejpfrut25
Groch gotowany22
Groszek zielony45
Groszek zielony z puszki61
Gruszki42
Herbatniki57
Jabłka38
Jabłka suszone29
Jogurt owocowy36
Jogurt 0% tłuszczu27
Jogurt czysty bez cukru15
Jogurt naturalny36
Kasza gryczana ugotowana54
Kasza jaglana, ugotowana71
Kasza manna58
Kiełki fasoli Mung25
Kiwi52
Kleik ryżowy90
Knedle ziemniaczane52
Kukurydza słodka53
Kukurydza z puszki55
Kus kus gotowany65
Laktoza46
Lody z pełnego mleka61
Maltoza110
Makaron65
Mango55
Marchewka długo gotowana85
Marchewka świeża30
Mąka kukurydziana70
Melon65
Miód87
Mleko odtłuszczone32
Mleko pełne 3% tłuszczu27
Mleko słodzone, zagęszczone61
Mleko zsiadłe32
Morele suszone30
Morele świeże15
Nutella33
Orzechy22
Orzeszki ziemne, solone, prażone14
Otręby owsiane55
Płatki kukurydziane84
Płatki owsiane błyskawiczne85
Płatki ryżowe80
Pomarańcza44
Pomidory15
Popcorn72
Proso70
Rodzynki64
Ryba38
Ryż Basmati gotowany60
Ryż biały gotowany70
Ryż brązowy (naturalny) gotowany55
Ryż długoziarnisty gotowany56
Rzepa72
Soczewica z puszki44
Soczewica zielona gotowana30
Soja14
Soja z puszki18
Sok ananasowy46
Sok grejfrutowy48
Sok jabłkowy40
Sok pomarańczowy52
Sok pomidorowy bez cukru38
Sok z marchwi świeży43
Śliwki30
Truskawki40
Winogrona46
Wiśnie25
Ziarna całe pszenicy41
Ziarna całe żyta34
Ziarno jęczmienia25
Ziarno kukurydzy69
Ziemniaki gotowane95
Ziemniaki młode57
Ziemniaki pieczone85
Ziemniaki puree90

Tabela ze strony: link.


Indeks glikemiczny (pełne zestawienie)

Niski Indeks Glikemiczny
Jaja0
Kawa, herbata (niesłodzone)0
Majonez (tradycyjny)0
Owoce morza0
Ryby0
Sery tłuste (żółty, pleśniowy, itp.)0
Sos sojowy (bez cukru)0
Śmietana kwaśna0
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy0
Wino wytrawne0
Wołowina0
Ocet5
Przyprawy (oregano, bazylia, waniliaitp.)5
Skorupiaki5
Awokado10
Agrest złoty15
Brukselka15
Cebula15
Cukinia15
Cykoria15
Czarna porzeczka15
Fasolka szparagowa15
Grzyby15
Imbir15
Kalafior15
Kapusta15
Kiełki soi15
Kiszona kapusta15
Koper15
Korniszony (bez cukru)15
Mączka chleba świętojańskiego15
Migdały15
Ogórek15
Oliwki15
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje15
Orzeszki ziemne (fistaszki)15
Papryka chili15
Papryka (czerwona, zielona, żółta)15
Por15
Rabarbar15
Rzodkiew15
Sałata15
Seler naciowy15
Soja15
Szczaw15
Szparagi15
Szpinak15
Bakłażan20
Czekolada gorzka (>80% kakao)20
Czereśnie20
Fruktoza20
Kakao (bez cukru)20
Karczochy20
Pędy bambusa20
Sok cytrynowy (niesłodzony)20
Agrest niebieski25
Borówki25
Czekolada gorzka (>70% kakao)25
Czerwona porzeczka25
Jeżyny25
Maliny25
Masło migdałowe25
Masło z orzechów laskowych25
Mąka sojowa25
Pestki z dyni25
Truskawki25
Wiśnie25
Buraki surowe czerwone30
Czosnek30
Dżem słodzony sokiem owocowym30
Grejpfrut30
Gruszka30
Makaron chiński30
Mandarynki30
Marakuja30
Marchew surowa30
Marmolada bez cukru30
Mleko odtłuszczone w proszku30
Morele świeże30
Pomidory30
Rzepa30
Twaróg odtłuszczony30
Biała fasola35
Brzoskwinie35
Czarna fasola35
Drożdże35
Drożdże piwne35
Dziki ryż35
Fasola35
Figi świeże35
Groszek zielony35
Jabłka duszone35
Jabłka suszone35
Jabłko (świeże)35
Jogurt odtłuszczony35
Lody słodzone fruktozą35
Musztarda Dijon35
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak )35
Nektarynki35
Pigwa35
Pomarańcze35
Pomidory suszone35
Przecier pomidorowy35
Seler surowy (korzeń)35
Słonecznik35
Sok pomidorowy35
Śliwki35
Wasa35
Bób niedojrzały/niegotowany40
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach40
Fasola z puszki40
Figi suszone40
Gryka40
Kasza gryczana40
Laktoza40
Maca (z mąki pp)40
Makaron z mąki razowej - al dente40
Marchwiowy sok40
Masło orzechowe (bez cukru)40
Mleko kokosowe40
Morele suszone40
Otręby (owsiane i pszenne)40
Owies40
Pigwa konserwowa (bez cukru)40
Płatki owsiane (niegotowane)40
Spaghetti al. dente (gotowane 5min)40
Śliwki suszone40
Ananas (świeży)45
Banany niedojrzałe45
Chleb żytni (z mąki pp)45
Jęczmień (ziarno)45
Kokos45
Makaron : typ Capellini45
Płatki śniadaniowe pełne45
Ryż basmati brązowy45
Sok grejpfrutowy (niesłodzony)45
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony)45
Tosty z chleba z mąki pełnej45
Winogrono (zielone i czerwone)45
Zielony groszek z puszki (bez cukru)45
Żurawina45
Średni Indeks Glikemiczny
Chleb orkiszowy50
Ciasto z mąki pp (bez cukru)50
Kiwi50
Makaron z pszenicy durum50
Mango50
Musli (niesłodzone)50
Ryż basmati50
Ryż brązowy50
Sok ananasowy (świerzy , niesłodzony )50
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony)50
Sok jabłkowy (niesłodzony)50
Sok żurawinowy (niesłodzony)50
Brzoskwinie z puszki55
Czerwony ryż55
Ketchup55
Musztarda (z cukrem)55
Nutella®55
Sok winogronowy (niesłodzony)55
Sok z mango (niesłodzony)55
Spaghetti (ugotowane na miękko)55
Sushi55
Banany dojrzałe60
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe)60
Kasza manna60
Lazania (makaron z pszenicy durum)60
Lody słodzone cukrem60
Melon60
Miód60
Mleko tłuste60
Morele z puszki60
Owsianka60
Pizza60
Ryż aromatyzowany (jaśminowy)60
Ryż długoziarnisty60
Ananas z puszki65
Buraki gotowane65
Chleb "razowy" (z białej mąki)65
Chleb pełnoziarnisty65
Chleb żytni z białej mąki65
Dżem z cukrem65
Kukurydza65
Mars, Snikers, itp..65
Mąka kasztanowa65
Musli (z cukrem, miodem itp.)65
Rodzynki65
Syrop klonowy65
Ziemniaki w mundurkach65
Bagietka70
Biały ryż70
Biszkopt70
Brązowy cukier70
Bułki70
Chipsy70
Chleb ryżowy70
Cukier70
Daktyle suszone70
Kasza jęczmienna70
Kleik70
Maca (z białej mąki)70
Makaron z białej mąki70
Mąka kukurydziana70
Melasa70
Napoje (słodzone)70
Risotto70
Rogalik70
Sucharki70
Ziemniaki gotowane70
Wysoki Indeks Glikemiczny
Arbuz75
Dynia75
Kabaczek75
Bób gotowany80
Marchew gotowana80
Puree80
Biała mąka85
Płatki kukurydziane85
Popcorn85
Ryż prażony85
Ryż paraboliczny85
Rzepa, brukiew (gotowane)85
Seler gotowany (korzeń)85
Chleb z białej mąki90
Mąka ziemniaczana90
Mąka ryżowa95
Ziemniaki pieczone95
Ziemniaki zasmażane95
Glukoza100
Skrobia modyfikowana100


Tabela ze strony: link.
*nie jestem specjalistką od żywienia, informacje zebrałam z różnych źródeł i artykułów :)

***

Przelicznik drożdży świeżych na suche i suche instant:
źródło: Yeast Conversion Table.


YEAST  CONVERSION TABLE

CAKE YEASTACT. DRY YEAST
INSTANT DRY YEAST
OzGramsPortn-0.6 Oz.Oz.GramsTsp.Oz.GramsTsp.
0.061.70.100.030.70.250.020.50.2
0.123.40.200.051.40.500.041.10.4
0.185.10.300.082.10.750.061.60.6
0.246.80.400.102.81.000.082.10.8
0.308.50.500.133.51.250.092.71.0
0.3610.20.600.154.31.500.113.21.2
0.4211.90.700.185.01.750.133.71.3
0.4813.60.800.205.72.000.154.31.5
0.5415.30.900.236.42.250.174.81.7
0.6017.01.000.257.12.50.195.31.9
0.6618.71.100.287.82.750.215.82.1
0.7220.41.200.308.53.000.236.42.3
0.7822.11.300.339.23.250.246.92.5
0.8423.81.400.359.93.500.267.42.7
0.9025.51.500.3810.63.750.288.02.9
0.9627.21.600.4011.34.000.308.53.1
1.0228.91.700.4312.04.250.329.03.3
1.0830.61.800.4512.84.500.349.63.5
1.1432.31.900.4813.54.750.3610.13.7
1.2034.02.000.5014.25.000.3810.63.8
1.2635.72.100.5314.95.250.3911.24.0
1.3237.42.200.5515.65.500.4111.74.2
1.3839.12.300.5816.35.750.4312.24.4
1.4440.82.400.6017.06.000.4512.84.6
1.5042.52.500.6317.76.250.4713.34.8
1.5644.22.600.6518.46.500.4913.85.0
1.6245.92.700.6819.16.750.5114.45.2
1.6847.62.800.7019.87.000.5314.95.4
1.7449.32.900.7320.67.250.5415.45.6
1.8051.03.000.7521.37.500.5615.95.8
1.8652.73.100.7822.07.750.5816.56.0
1.9254.43.200.8022.78.000.6017.06.2
1.9856.13.300.8323.48.250.6217.56.3
2.0457.83.400.8524.18.500.6418.16.5
2.1059.53.500.8824.88.750.6618.66.7
2.1661.23.600.9025.59.000.6819.16.9
2.2262.93.700.9326.29.250.6919.77.1
2.2864.63.800.9526.99.500.7120.27.3
2.3466.33.900.9827.69.750.7320.77.5
2.4068.04.001.0028.410.000.7521.37.7

Last Updated on 10/12/2001
By g. g. de angelis, ph. d.


     Najprostszy z możliwych przeliczników, który najczęściej stosuję: np. 12 dag drożdży świeżych, to około 6 dag drożdży suchych lub 4 dag instant, czyli drożdże świeże to 2 x suche lub 3 x instant.
.
Related Posts with Thumbnails