poniedziałek, 16 stycznia 2012

ciasto proste z brzoskwiniami




CIASTO PROSTE Z BRZOSKWINIAMI

4 jaja
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
owoce, np. brzoskwinie, jabłka, śliwki, truskawki, itd.


- mikserem utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
- następnie (nadal miksując) dodać mąkę, olej i proszek do pieczenia
- gdy masa będzie jednolita, wlać ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia)
- ciasto wyłożyć owocami, np. brzoskwiniami, jabłkami, malinami itp. (u mnie brzoskwinie z puszki)
- piec w 180 stopniach C około 30 minut



***
     Ciasto pięknie wyrasta, o ile nie jest zbyt mocno obciążone, jeśli chcę by było bardziej owocowe, podsypuje pod mokrymi owocami łyżkę lub dwie bułki tartej.

10 komentarzy:

  1. Do leniwej, poniedziałkowej kawy jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
  2. to prawda - mniej wyszukane, to nie znaczy, że mniej smaczne :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super wielkie dzieki ciacho pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie je piekę, ale juz mineła godzina a ciasto dalej surowe na srodku.. ale mam nadzieje ze sie jeszcze dopiecze

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję super

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dużo tych owoców. Może pytanie banalne, ale ostatnio piekłam pierwszy raz ciasto z dynią i mi nie wyszło ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc zawsze daję owoce w ilości - "na oko". Nie mogą być zbyt blisko siebie ułożone, żeby nie obciążać ciasta, bo wtedy wychodzi zakalec. Zależy jaka duża blaszka...tu użyłam około 3/4 puszki brzoskwiń.
      Wiem, że odpowiedź nie jest precyzyjna, ale ja rzadko kiedy jestem w kuchni precyzyjna, raczej idę na żywioł. :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

:)

Related Posts with Thumbnails