ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ
½ kg filetów śledziowych (matiasy)
1 duży ziemniak
1 cebula
1 średni burak
1 duża marchew
1 kwaśne jabłko
1 szkl. majonezu (około)
Śledzie pokroić w kostkę.
Ziemniaka, marchewkę, buraka ugotować w skórkach (mundurkach), po ugotowaniu obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę i jabłko również pokroić w kostkę.
W salaterce układać warstwami:
1. śledzie
2. ziemniaki
3. cebula
majonez
4. buraki
majonez
5. marchew
majonez
6. jabłko
majonez
Wstawić do lodówki lub podawać od razu. :)
***
Zamiast samego majonezu można zrobić lżejszy i bardziej wyraźny sos majonezowy: majonez pół na pół z jogurtem lub śmietaną doprawiony pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Ja preferuję taka najprostsza wersje tylko z majonezem. :)
Nie mogę, nie mogę, nie mogę tu zaglądać!!! Nie po Świętach i +3kg obżarstwa....
OdpowiedzUsuńŚledzie to bardzo ważny element diety! Nie należy ich jeść tylko od święta ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Maj.-u i właśnie po tych trzech kilogramach można poznać, że Święta się udały :)))
OdpowiedzUsuńMagda, święte słowa! :)
U mnie na wigilijnym stole zawsze znajduje się śledzik pod pierzynką, z tym, że ja nie dodaję marchewki :) Pychota.
OdpowiedzUsuńdziękuje serdecznie i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń