piątek, 6 stycznia 2012

śledzie pod pierzynką

     Wprawdzie jest już po Świętach, ale postanowiłam zebrać kilka moich ulubionych wigilijnych potraw i zrobić z nimi porządek. :) A śledzie pod pierzynką, to jedna z moich sztandarowych śledziowych sałatek, które nie tylko goszczą u nas w czasie Wigilii, ale świetnie się nadają na każdą inną fajną okazję :)



ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ

½ kg filetów śledziowych (matiasy)
1 duży ziemniak
1 cebula
1 średni burak
1 duża marchew
1 kwaśne jabłko
1 szkl. majonezu (około)


Śledzie pokroić w kostkę.
Ziemniaka, marchewkę, buraka ugotować w skórkach (mundurkach), po ugotowaniu obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę i jabłko również pokroić w kostkę.
W salaterce układać warstwami:

1. śledzie
2. ziemniaki
3. cebula
    majonez
4. buraki
   majonez
5. marchew
   majonez
6. jabłko
   majonez

Wstawić do lodówki lub podawać od razu. :)

***
     Zamiast samego majonezu można zrobić lżejszy i bardziej wyraźny sos majonezowy: majonez pół na pół z jogurtem lub śmietaną doprawiony pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Ja preferuję taka najprostsza wersje tylko z majonezem. :)

5 komentarzy:

  1. Nie mogę, nie mogę, nie mogę tu zaglądać!!! Nie po Świętach i +3kg obżarstwa....

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzie to bardzo ważny element diety! Nie należy ich jeść tylko od święta ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Maj.-u i właśnie po tych trzech kilogramach można poznać, że Święta się udały :)))

    Magda, święte słowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie na wigilijnym stole zawsze znajduje się śledzik pod pierzynką, z tym, że ja nie dodaję marchewki :) Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuje serdecznie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails