Za oknem zrobiło się mroźnie i zimowo, a ja ciągle marznę i potrzebuję całego mnóstwa kalorii, żeby w miarę normalnie funkcjonować. To i bardzo chętnie te kalorie uzupełniam na przykład takim ciastem, wyszperanym w gotujmy.pl i na blogu Kuchenne Fascynacje.
Napoleonka ciut inaczej - z krakersami zamiast ciasta francuskiego. Połączenie słonych krakersów i słodkiej masy budyniowej daje niebiański smak. Ciasto robi się wręcz błyskawicznie i znika równie szybko... :)))
NAPOLEONKA NA KRAKERSACH
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
5 szklanek mleka
20 dag masła (lub margaryny)
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
2 opakowania krakersów
- 4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem
- szklankę mleka wymieszać dokładnie z mąką, budyniem i żółtkami
- masę wlać do gotującego się mleka, gotować na bardzo małym ogniu kilka minut, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszając)
- krakery ułożyć na dnie formy (formę należy wysmarować masłem)
- wyłożyć gorący krem
- na kremie ułożyć drugą warstwę krakersów
- ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
- wstawić na kilka godzin do lodówki
***
nie dodałam cukru waniliowego, bo najzwyczajniej zapomniałam, ale i tak napoleonka była bardzo smaczna, wprawdzie mój syn kręcił nosem (nie przepada ogólnie za budyniem...) za to córeczka zajadała z ogromnym zapałem, aż jej się przysłowiowe "uszy trzęsły" :)))
Robiłem w piątek ;-) Podobnie, tylko na mniejszej ilości mleka i z budyniem ;-) Przepis na moim blogu, troszkę zmodyfikowałem oryginał :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńtak od rana katować mnie pysznościami? powinni cię ukarać :D mniam!
OdpowiedzUsuńnie dziwię się, że "uszy się trzęsły":) wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak piszesz znika szybciej niż się robi a robi się szybko :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho:) Uwielbiam napoleonki i wszystko co można zrobić szybko, co oznacza, że wprost kocham to ciacho:)
OdpowiedzUsuńNawet sam krem mogłabym jeść w miseczce. :)
OdpowiedzUsuńSuper - czasami przydają się przepisy na takie szybkie, ale smaczne ciasta
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam i jest przepyszna!!!! :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieje ze słone krakersy ujdą :)
OdpowiedzUsuń"Dwa opakowania krakersów" to naprawdę bardzo precyzyjna informacja.
OdpowiedzUsuńa Anonimowy - to bardzo precyzyjne imię ;)
Usuńdwa, 180 g opakowania słonych krakersów :)