poniedziałek, 30 stycznia 2012

napoleonka na krakersach

     Za oknem zrobiło się mroźnie i zimowo, a ja ciągle marznę i potrzebuję całego mnóstwa kalorii, żeby w miarę normalnie funkcjonować. To i bardzo chętnie te kalorie uzupełniam na przykład takim ciastem, wyszperanym w gotujmy.pl i na blogu Kuchenne Fascynacje.
     Napoleonka ciut inaczej - z krakersami zamiast ciasta francuskiego. Połączenie słonych krakersów i słodkiej masy budyniowej daje niebiański smak. Ciasto robi się wręcz błyskawicznie i znika równie szybko... :)))



NAPOLEONKA NA KRAKERSACH

4 żółtka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
5 szklanek mleka
20 dag masła (lub margaryny)
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
2 opakowania krakersów

- 4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem
- szklankę mleka wymieszać dokładnie z mąką, budyniem i żółtkami
- masę wlać do gotującego się mleka, gotować na bardzo małym ogniu kilka minut, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszając)
- krakery ułożyć na dnie formy (formę należy wysmarować masłem)
- wyłożyć gorący krem
- na kremie ułożyć drugą warstwę krakersów
- ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
- wstawić na kilka godzin do lodówki



***
     nie dodałam cukru waniliowego, bo najzwyczajniej zapomniałam, ale i tak napoleonka była bardzo smaczna, wprawdzie mój syn kręcił nosem (nie przepada ogólnie za budyniem...) za to córeczka zajadała z ogromnym zapałem, aż jej się przysłowiowe "uszy trzęsły" :)))


12 komentarzy:

  1. Robiłem w piątek ;-) Podobnie, tylko na mniejszej ilości mleka i z budyniem ;-) Przepis na moim blogu, troszkę zmodyfikowałem oryginał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak od rana katować mnie pysznościami? powinni cię ukarać :D mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie dziwię się, że "uszy się trzęsły":) wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie tak jak piszesz znika szybciej niż się robi a robi się szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciacho:) Uwielbiam napoleonki i wszystko co można zrobić szybko, co oznacza, że wprost kocham to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet sam krem mogłabym jeść w miseczce. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super - czasami przydają się przepisy na takie szybkie, ale smaczne ciasta

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie zrobiłam i jest przepyszna!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mam nadzieje ze słone krakersy ujdą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. "Dwa opakowania krakersów" to naprawdę bardzo precyzyjna informacja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a Anonimowy - to bardzo precyzyjne imię ;)

      dwa, 180 g opakowania słonych krakersów :)

      Usuń

:)

Related Posts with Thumbnails