BUŁKI Z CZOSNKIEM (I TYMIANKIEM)
(przepis z Moje Wypieki)
400 g mąki pszennej chlebowej
20 g drobnego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 g mleka
30 g masła, roztopionego
ponadto na posmarowanie:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione.
- Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).
- Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy.
- Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- W tym czasie przygotować nadzienie:
60 g miękkiego masła
4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (wg mnie stanowczo zbyt mało, dodałam 5, ale kolejnym razem dodam z 8 :)
2 łyżeczki suszonej pietruszki (świeża również może być) - u mnie ziele tymianku
Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg.
- Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w to miejsce nadzienie.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.
poproszę jedną!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Uwielbiam czosnek i jego połączenie z pietruszką. A z tymiankiem nie jadłam jak dotąd :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają..
OdpowiedzUsuńczęstujcie się :)))
OdpowiedzUsuńpołączenie smaków i aromatów daje naprawdę fajny efekt...