wtorek, 28 lutego 2012

surówka z kapusty pekińskiej i mandarynek

     Jest mnóstwo wariacji na temat surówek/sałatek z kapusty pekińskiej. Jednak takiej z mandarynkami jeszcze nie robiłam i ciesze się, że spróbowałam. Przepis jest modyfikacją kilku innych znalezionych w sieci i jest wynikiem dostępnych w lodówce dziś składników i mojego " mam smaka na..." 
     Wyszło pysznie...



SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I MANDARYNEK

½ kapusty pekińskiej
½ papryki (np. czerwonej)
1 cebula
2 mandarynki
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu (lub śmietany)
sól, pieprz, sok z cytryny, cukier (do smaku)

- kapustę pokroić w paseczki
- paprykę, cebulę i mandarynki pokroić w kostkę
- majonez dokładnie wymieszać ze śmietaną (jogurtem), sokiem z cytryny i przyprawami
- połączyć wszystkie składniki, polać sosem, zamieszać, odstawić do "przegryzienia" na około 1-2 godziny do lodówki

***
znakomicie się komponuje z kotletami z piersi z kurczaka, sprawdziłam :)))

3 komentarze:

  1. Z mandarynkami jeszcze nie jadłam. Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawe połączenie i mnie kusi!

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails