sobota, 14 stycznia 2012

ciasto na herbatnikach z galaretką

     Kiedyś w ogóle mnie nie pociągały masy z kaszą manną, ale to się diametralnie zmienia. Coraz częściej dodaję ją do mas, serników i jabłeczników. Dla mnie to odkrywanie nowych lądów. :)



CIASTO NA HERBATNIKACH Z GALARETKĄ

1 duża paczka herbatników
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kaszy manny
1/2 litra mleka
1 łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki kakao
1 opakowanie ulubionej galaretki (u  mnie wiśniowa)


- mleko, masło i cukry zagotować, do gotującej masy wsypać powoli kaszę mannę ciągle mieszając
- gdy masa zacznie gęstnieć dodać kakao rozmieszane z odrobiną mleka
- na wyłożone na blaszce herbatniki wylać gorącą masę
- ułożyć jeszcze jedną warstwę herbatników, lekko docisnąć
- zrobić galaretkę według przepisu na opakowaniu i zalać lekko tężejącą herbatniki
- wstawić na noc do lodówki

***
      Zapomniałam podać rozmiar blaszki, ale już uzupełniam - u mnie to blaszka kwadratowa, mierzona po dnie 21x21 cm, a mierzona po górnej krawędzi 24x24 cm.
      Co do ilości herbatników - na taka blaszkę zużyłam 24 sztuki. :)



15 komentarzy:

  1. Często robię takie ciasto z kaszą manną, raz z galaretką raz polewą. Potwierdzam pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, z polewą? jaką? bo z polewą jeszcze nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda ten czerwony kolor na wierzchu ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Strasznie mnie to intryguje i oczywiście już mam w oczach pytanie, czy mi się to zgrudkuje?

    OdpowiedzUsuń
  5. Maj.-u, wiem, że to zabrzmi dziwnie, ale ja takie grudkowe sprawy (kaszki, masy, budynie, itp.) mieszam widelcem :) i to dość energicznie - troszkę pomaga :)))
    chociaż to wcale nie znaczy, że całkowicie pozbyłam się grudkowatych potraw... ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, a co do grudek w kaszy manny ja mieszam cały czas trzepaczką i sypie kasze powoli i w tedy nie robią się grudki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to świetny sposób! wypróbowałam :) dziekuję

      Usuń
  7. jaka duza blaszka

    OdpowiedzUsuń
  8. Potwierdzam pychotka ! :) Całej rodzinie smakowało :) Polecam .

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto naprawdę pyszne. Zrobiłam trochę na wyczucie. Łatwiej się przygotowuje, gdy wszystko jest dokładnie podane, np. ilość herbatników oraz wielkość blachy. Zrobiłam z biszkoptami i też wyszło rewelacyjnie.Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Magda FA: Przyłączam się do pytania, na jak dużą blaszkę są podane proporcje. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uzupełniłam przepis o rozmiar blaszki (kwadratowa blaszka 21x21 cm mierzona po dnie) i ilość herbatników (24 szt.).

    Często robię ciasta na tzw. "oko", zresztą jak większość potraw stąd pewne niedookreślenia :)

    pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszność,chętnie wypróbuję tą masę ale dzisiaj już ser kupiony w Lidlu i robię serniczek na zimno.

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja mama taki robiła kiedyś ale z polewa czekoladową , ja dzisiaj zrobilam ale po wlaniu galaretki herbatniki mi się odkleiły :(

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails