Kiedyś w ogóle mnie nie pociągały masy z kaszą manną, ale to się diametralnie zmienia. Coraz częściej dodaję ją do mas, serników i jabłeczników. Dla mnie to odkrywanie nowych lądów. :)
CIASTO NA HERBATNIKACH Z GALARETKĄ
1 duża paczka herbatników
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kaszy manny
1/2 litra mleka
1 łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki kakao
1 opakowanie ulubionej galaretki (u mnie wiśniowa)
- mleko, masło i cukry zagotować, do gotującej masy wsypać powoli kaszę mannę ciągle mieszając
- gdy masa zacznie gęstnieć dodać kakao rozmieszane z odrobiną mleka
- na wyłożone na blaszce herbatniki wylać gorącą masę
- ułożyć jeszcze jedną warstwę herbatników, lekko docisnąć
- zrobić galaretkę według przepisu na opakowaniu i zalać lekko tężejącą herbatniki
- wstawić na noc do lodówki
***
Zapomniałam podać rozmiar blaszki, ale już uzupełniam - u mnie to blaszka kwadratowa, mierzona po dnie 21x21 cm, a mierzona po górnej krawędzi 24x24 cm.
Co do ilości herbatników - na taka blaszkę zużyłam 24 sztuki. :)
Często robię takie ciasto z kaszą manną, raz z galaretką raz polewą. Potwierdzam pyszne:)
OdpowiedzUsuńo, z polewą? jaką? bo z polewą jeszcze nie robiłam...
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda ten czerwony kolor na wierzchu ciasta.
OdpowiedzUsuńStrasznie mnie to intryguje i oczywiście już mam w oczach pytanie, czy mi się to zgrudkuje?
OdpowiedzUsuńMaj.-u, wiem, że to zabrzmi dziwnie, ale ja takie grudkowe sprawy (kaszki, masy, budynie, itp.) mieszam widelcem :) i to dość energicznie - troszkę pomaga :)))
OdpowiedzUsuńchociaż to wcale nie znaczy, że całkowicie pozbyłam się grudkowatych potraw... ;)
Świetny przepis, a co do grudek w kaszy manny ja mieszam cały czas trzepaczką i sypie kasze powoli i w tedy nie robią się grudki. :)
OdpowiedzUsuńto świetny sposób! wypróbowałam :) dziekuję
Usuńjaka duza blaszka
OdpowiedzUsuńPotwierdzam pychotka ! :) Całej rodzinie smakowało :) Polecam .
OdpowiedzUsuńCiasto naprawdę pyszne. Zrobiłam trochę na wyczucie. Łatwiej się przygotowuje, gdy wszystko jest dokładnie podane, np. ilość herbatników oraz wielkość blachy. Zrobiłam z biszkoptami i też wyszło rewelacyjnie.Dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMagda FA: Przyłączam się do pytania, na jak dużą blaszkę są podane proporcje. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńUzupełniłam przepis o rozmiar blaszki (kwadratowa blaszka 21x21 cm mierzona po dnie) i ilość herbatników (24 szt.).
OdpowiedzUsuńCzęsto robię ciasta na tzw. "oko", zresztą jak większość potraw stąd pewne niedookreślenia :)
pozdrawiam ciepło :)
Ale pyszność,chętnie wypróbuję tą masę ale dzisiaj już ser kupiony w Lidlu i robię serniczek na zimno.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńMoja mama taki robiła kiedyś ale z polewa czekoladową , ja dzisiaj zrobilam ale po wlaniu galaretki herbatniki mi się odkleiły :(
OdpowiedzUsuń