poniedziałek, 14 września 2015

ciasto ze śliwkami i zalewą śmietanowo - jajeczną

.

     Śliwki pojawiły się w sadach, przydomowych ogródkach i przy wiejskich drogach. Pojawiły się na okolicznych bezużytkach (mówi się tak w ogóle?) w postaci kwaśnych mirabelek. W sklepach też, nawet te polskie, takie jak pamiętam z dzieciństwa. Z jednej takiej śliwy, która rosła w ogrodzie rodziców, kiedyś spadłam, aż mi gwiazdki zaświeciły w oczach. :)))
     Dziesięć lat temu znalazłam w sieci przepis na ciasto śliwkowe z zalewą, niestety nie pamiętam z jakiej stronki. To jedno z moich ulubionych - zaraz za drożdżówką ze śliwkami.
Rozpisywać się nie będę, po prostu pyszne jest!


CIASTO ZE ŚLIWKAMI I ZALEWĄ

1 kg śliwek
2 łyżki cukru (ja pomijam)

Ciasto:
40 dag mąki
20 dag masła
2 jaja
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Zalewa:
2 jaja
1 szklanka śmietany (kwaśnej 12% lub 18%)
1 płaska łyżka mąki
10 dag cukru

- z podanych składników wyrobić gładkie ciasto i włożyć na min. 30 min do lodówki
- formę nasmarowaną tłuszczem wyłożyć ciastem - u mnie blaszka mierzona po dolnej krawędzi to ok. 21x32 cm, po górnej krawędzi 25x35 cm, wysoka na ok. 6 cm, można też zrobić np. w okrągłej (tortowej) formie o średnicy ok. 30 cm - wtedy ładnie się prezentuje na stole :)
- ułożyć umyte i wydrylowane śliwki, zaczynając od środka, posypać cukrem
- wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 min
- wymieszać składniki zalewy
- po 10 min wysunąć ciasto z piekarnika i wylać na nie zalewę
- piec jeszcze ok. 35 min

***
     Uwielbiam zapach tego ciasta tuż po wyjęciu z piekarnika (wiem, wiem jedzenie ciepłego ciasta jest niezdrowe...) ...i wtedy kroję sobie kawałeczek taki gorący, parujący...Nie róbcie tego! ;)))
.

13 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba taki pomysł na ciasto ze śliwkami, ta zalewa śmietanowa dodaje mu charakteru ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciężko się oprzeć ciepłemu jeszcze ciasto, szczególnie, gdy tak niebiańsko pachnie... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha mam takie pytanie a jaka to ma byc śmietana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam kwaśnej śmietany 12% lub 18%.
      Raz użyłam jogurtu zmieszanego z kefirem, bo nic innego nie miałam w lodówce i też było dobrze. :)))
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Wygląda niezwykle smacznie, też chciałabym spytać o śmietanę. Kwaśna czy słodka? Pozdrawiam Asia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwaśna, 12 lub 18 procentowa.
      Smakuje, oj smakuje, a potem idzie w bioderka... ;)

      Usuń
  5. cudnie wygląda :) a jakie wymiary formy do pieczenia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka mierzona po dolnej krawędzi to ok. 21x32 cm, po górnej krawędzi 25x35 cm, wysoka na ok. 6 cm.
      Robiłam też w okrągłej (tortowej) formie o średnicy ok. 30 cm - wtedy ładnie się prezentuje na stole. :)

      Usuń
    2. ciasto właśnie jest w piekarniku, a ten zapach... chyba nie wytrzymam zanim wystygnie ;)

      Usuń
    3. pierwszy komentarz też mój, tylko jeszcze niezalogowana ;)

      Usuń
  6. no i zjadłam. język sparzony, ale warto było ;)

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails