Śliwki pojawiły się w sadach, przydomowych ogródkach i przy wiejskich drogach. Pojawiły się na okolicznych bezużytkach (mówi się tak w ogóle?) w postaci kwaśnych mirabelek. W sklepach też, nawet te polskie, takie jak pamiętam z dzieciństwa. Z jednej takiej śliwy, która rosła w ogrodzie rodziców, kiedyś spadłam, aż mi gwiazdki zaświeciły w oczach. :)))
Dziesięć lat temu znalazłam w sieci przepis na ciasto śliwkowe z zalewą, niestety nie pamiętam z jakiej stronki. To jedno z moich ulubionych - zaraz za drożdżówką ze śliwkami.
Rozpisywać się nie będę, po prostu pyszne jest!
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I ZALEWĄ
1 kg śliwek
2 łyżki cukru (ja pomijam)
Ciasto:
40 dag mąki
20 dag masła
2 jaja
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Zalewa:
2 jaja
1 szklanka śmietany (kwaśnej 12% lub 18%)
1 płaska łyżka mąki
10 dag cukru
- z podanych składników wyrobić gładkie ciasto i włożyć na min. 30 min do lodówki
- formę nasmarowaną tłuszczem wyłożyć ciastem - u mnie blaszka mierzona po dolnej krawędzi to ok. 21x32 cm, po górnej krawędzi 25x35 cm, wysoka na ok. 6 cm, można też zrobić np. w okrągłej (tortowej) formie o średnicy ok. 30 cm - wtedy ładnie się prezentuje na stole :)
- ułożyć umyte i wydrylowane śliwki, zaczynając od środka, posypać cukrem
- wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 min
- wymieszać składniki zalewy
- po 10 min wysunąć ciasto z piekarnika i wylać na nie zalewę
- piec jeszcze ok. 35 min
***
Uwielbiam zapach tego ciasta tuż po wyjęciu z piekarnika (wiem, wiem jedzenie ciepłego ciasta jest niezdrowe...) ...i wtedy kroję sobie kawałeczek taki gorący, parujący...Nie róbcie tego! ;)))
.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba taki pomysł na ciasto ze śliwkami, ta zalewa śmietanowa dodaje mu charakteru ;)
OdpowiedzUsuńCiężko się oprzeć ciepłemu jeszcze ciasto, szczególnie, gdy tak niebiańsko pachnie... :)
OdpowiedzUsuńpycha mam takie pytanie a jaka to ma byc śmietana?
OdpowiedzUsuńUżywam kwaśnej śmietany 12% lub 18%.
UsuńRaz użyłam jogurtu zmieszanego z kefirem, bo nic innego nie miałam w lodówce i też było dobrze. :)))
Pozdrawiam :)
Wygląda niezwykle smacznie, też chciałabym spytać o śmietanę. Kwaśna czy słodka? Pozdrawiam Asia.
OdpowiedzUsuńKwaśna, 12 lub 18 procentowa.
UsuńSmakuje, oj smakuje, a potem idzie w bioderka... ;)
cudnie wygląda :) a jakie wymiary formy do pieczenia? :)
OdpowiedzUsuńBlaszka mierzona po dolnej krawędzi to ok. 21x32 cm, po górnej krawędzi 25x35 cm, wysoka na ok. 6 cm.
UsuńRobiłam też w okrągłej (tortowej) formie o średnicy ok. 30 cm - wtedy ładnie się prezentuje na stole. :)
ciasto właśnie jest w piekarniku, a ten zapach... chyba nie wytrzymam zanim wystygnie ;)
Usuńpierwszy komentarz też mój, tylko jeszcze niezalogowana ;)
Usuńno i zjadłam. język sparzony, ale warto było ;)
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńA w ilu stopniach należy piec ciasto? Góra-dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuń