RAFAELLO NA KRAKERSACH
0,5 litra mleka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki mąki pszennej
(zamiast mąk można użyć zwykły budyń śmietankowy)
1 mały cukier waniliowy
1 szkl. cukru
1-1,5 paczki krakersów (ja zrobiłam z jednej paczki)
1 kostka margaryny (lub masła)
250 g wiórków kokosowych
- mąkę rozmieszać z 0.5 szkl. mleka, wlać do gotującego się mleka z cukrami i ugotować budyń (można po prostu ugotować zwykły budyń śmietankowy lub waniliowy), wystudzić
- utrzeć z margaryną i 200 g wiórek kokosowych
- wyłożyć blachę papierem do pieczenia
- układać warstwami: połowę krakersów i połowę masy, znów krakersy i reszta masy
- posypać resztą wiórek, wklepać łyżką, zostawić na noc
- najlepiej smakuje na drugi dzień
***
U mnie z rozpędu wyszły trzy warstwy krakersów zamiast dwóch i nie zostawiłam wiórek do posypania na wierzch ciasta, ale nie zmieniło to zbytnio jego smaku :)
Następnym razem spróbuję zrobić jedną warstwę krakersów i jedną zwykłych ciastek, bo wydawało mi się ciutkę zbyt słone...chociaż tylko mi to przeszkadzało...chłopaki wcinali ciacho na wyścigi. :)
.
uwielbiam to ciasto! Jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś jest pyszne
OdpowiedzUsuńbardzo lubię, pysznie Ci wyszło
OdpowiedzUsuńBardzo fotogeniczne ciacho. Na pewno pyszne :D
OdpowiedzUsuńoj ja też bardzo lubię to ciasto :)
OdpowiedzUsuńmam ostatnio słabą rękę do pieczonych ciast :(, więc królują ciasta, które można wykombinować bez piekarnika :)
OdpowiedzUsuń...i mam w planach jeszcze kilka nieskomplikowanych przepisów :)
jest bardzooo pyszne;)) dlamojego chlo[paka bardzo spakowal zjadl i chcial jeszcze he;)) bardzooo slodkie ja dalam z 1/2 szkl cukru na 2,5 opak budyniu a nie 1 szkl jak jest napisane bo i tak wyszlo troche za slodkie;)) ale polecam
OdpowiedzUsuńto prawda, ciasto jest bardzo słodkie (chociaż czy ciasto może w ogóle być za słodkie? :D hi, hi)
OdpowiedzUsuńto dobry pomysł ze zmniejszeniem ilości cukru, można masę próbować w trakcie gotowania i mniej posłodzić :)
pozdrawiam i cieszę się, że ciasto smakowało!
Pyszne ciach mmmm
OdpowiedzUsuń