16 październik 2011r. - World Bread Day :)
Wczoraj piekłam chleb i myślałam o tym jak to dobrze, że jakiś czas temu spróbowałam zabawy w domową piekarnię...i jak szybko polubiliśmy smak i zapach domowego chleba...i nawet jeśli czasem mi coś nie wychodzi - w chlebie robi się zakalec albo za bardzo się kruszy przy krojeniu - to i tak moja rodzinka woli te moje wypieki od sklepowych, co mnie niezmiernie cieszy :)))
PROSTY CHLEB NA ZAKWASIE
(przepis do którego wciąż wracam)
1 szkl. zakwasu
1 kg mąki pszennej (mieszam 650 z pełnoziarnistą)
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
ok. 1½ szkl. letniej wody
kuleczka drożdży (opcjonalnie)
mak lub sezam
- składniki wsypuję do dużej miski i dokładnie wyrabiam ze stopniowo dodawaną wodą przez ok. 5-10 minut
- dobrze wyrobione ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość
- następnie wykładam na stolnicę, dobrze wyrabiam formując bochenek i pozostawiam do wyrośnięcia
- przed wsadzeniem do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, smaruję bochenek wodą (woda z mąka lub rozbełtanym żółtkiem) i posypuję makiem lub sezamem
- piekę ok. 1 godz. (przez pierwsze 10 minut z miseczką wody)
- po upieczeniu studzę ok. 12 godzin na kratce
***
jest to przepis, który robię na wyczucie i "na oko", ale za każdym razem wychodzi piękny bochenek :) to chyba jak do tej pory najprostszy przepis na chleb jaki próbowałam :)))
cudowny przepis na codzienny chlebuś ...zapisuje sobie i muszę któregoś dnia wypróbować:) bo to co najprostsze najczęściej jest najsmaczniejsze:)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńWitam włśnie robie chlebek teraz zostawiłam do wyrośnięcia ale czy przez cały okres pieczenia mam piec w 250 stoipniach?
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńPrzeważnie piekę w stałej temperaturze (250 stopni), czasem po 15 minutach zmniejszam do 200 stopni i też wychodzi dobrze.
Pozdrawiam
Domowy chleb jest zdrowszy od tego ze sklepu.
OdpowiedzUsuńBo wiemy co dajemy.
Też piekę chleby.
Teraz się studzi chlebek.
Serdecznie pozdrawiam:)*
Domowy chleb jest zdrowszy od tego ze sklepu.
OdpowiedzUsuńBo wiemy co dajemy.
Też piekę chleby.
Teraz się studzi chlebek.
Serdecznie pozdrawiam:)*
Dokładnie. Też staram się regularnie piec chleb, bo "wiem co jem".
UsuńPozdrawiam ciepło! :)