niedziela, 16 października 2011

chleb prosty na zakwasie



16 październik 2011r. - World Bread Day :)

     Wczoraj piekłam chleb i myślałam o tym jak to dobrze, że jakiś czas temu spróbowałam zabawy w domową piekarnię...i jak szybko polubiliśmy smak i zapach domowego chleba...i nawet jeśli czasem mi coś nie wychodzi - w chlebie robi się zakalec albo za bardzo się kruszy przy krojeniu - to i tak moja rodzinka woli te moje wypieki od sklepowych, co mnie niezmiernie cieszy :)))




PROSTY CHLEB NA ZAKWASIE
(przepis do którego wciąż wracam)

1 szkl. zakwasu
1 kg mąki pszennej (mieszam 650 z pełnoziarnistą)
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
ok. 1½ szkl. letniej wody
kuleczka drożdży (opcjonalnie)
mak lub sezam


- składniki wsypuję do dużej miski i dokładnie wyrabiam ze stopniowo dodawaną wodą przez ok. 5-10 minut
- dobrze wyrobione ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość
- następnie wykładam na stolnicę, dobrze wyrabiam formując bochenek i pozostawiam do wyrośnięcia
- przed wsadzeniem do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, smaruję bochenek wodą (woda z mąka lub rozbełtanym żółtkiem) i posypuję makiem lub sezamem
- piekę ok. 1 godz. (przez pierwsze 10 minut z miseczką wody)
- po upieczeniu studzę ok. 12 godzin na kratce


***
     jest to przepis, który robię na wyczucie i "na oko", ale za każdym razem wychodzi piękny bochenek :) to chyba jak do tej pory najprostszy przepis na chleb jaki próbowałam :)))

7 komentarzy:

  1. cudowny przepis na codzienny chlebuś ...zapisuje sobie i muszę któregoś dnia wypróbować:) bo to co najprostsze najczęściej jest najsmaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam włśnie robie chlebek teraz zostawiłam do wyrośnięcia ale czy przez cały okres pieczenia mam piec w 250 stoipniach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Przeważnie piekę w stałej temperaturze (250 stopni), czasem po 15 minutach zmniejszam do 200 stopni i też wychodzi dobrze.
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Domowy chleb jest zdrowszy od tego ze sklepu.
    Bo wiemy co dajemy.
    Też piekę chleby.
    Teraz się studzi chlebek.
    Serdecznie pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy chleb jest zdrowszy od tego ze sklepu.
    Bo wiemy co dajemy.
    Też piekę chleby.
    Teraz się studzi chlebek.
    Serdecznie pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Też staram się regularnie piec chleb, bo "wiem co jem".
      Pozdrawiam ciepło! :)

      Usuń

:)

Related Posts with Thumbnails