Lubię ten rodzaj pieczywa. Prosty smak do którego wystarczy trochę masła i śniadanie gotowe. Najlepsze są oczywiście świeżutkie, lekko ciepłe. :) Robiłam je już kilka razy i wciąż robię, bo się nie nudzą, ale trzeba uważać, bo mają tendencję do puszenia się i szybkiego wyrastania.
*Od razu się przyznam, że nie pamiętam skąd mam ten przepis, wpisałam go sobie do zeszytu i nie pamiętam z jakiej stronki go wzięłam. Jak znajdę źródło to dopiszę. :)
BUŁKI ŚNIADANIOWE - zwykłe
10 dag drożdży
5 szklanek mąki pszennej (u mnie 4 szkl. maki pszennej 650 i 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej)
3 łyżki oliwy (bądź oleju)
1-2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1 białko
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- drożdże nastawiam do wyrośnięcia (z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i szklanką wody)
- po wyrośnięciu drożdży łączę je z mąką i resztą składników
- białko oddzielam od żółtka i dodaję do ciasta, natomiast żółtko zostawiam do smarowania bułek
- wyrabiam ciasto, odstawiam na co najmniej 10-15 minut i formujemy bułki, które znowu odstawiam do wyrośnięcia
- tuż przed włożeniem do pieca smaruję bułki żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody
- piekę około 15-20 minut w 230°C
***
żółtko z wodą - to genialne smarowidło - i przykleja do bułek mak, sezam, otręby itp. naprawdę się trzymają po upieczeniu :)
Prześliczne bułeczki :D
OdpowiedzUsuńMnie nic oprócz takich bułek nie potrzeba do idealnego rozpoczęcia dnia. Miękkie, puszyste i sycące...mmm ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę. Cudownie pachną! Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńproszę bardzo! smacznego :)
UsuńCzy to na pewno 10 dag drożdży? To cała kostka
OdpowiedzUsuńRobiłam je wiele razy, dając taką ilość drożdży (kostkę), ale zdarzyło mi się zrobić z połowy kostki i też pięknie wyrosły :)
UsuńMi nie przeszkadza zapach drożdży w bułkach, wręcz lubię kiedy intensywnie pachną, bo kojarzą mi się z drożdżówkami mojej Mamy z dzieciństwa :)))
Pozdrawiam
na drozdzacch powinno duzej rosnac ja pieke chleb i ciasto rosnie cala noc.
OdpowiedzUsuńna drozdzacch powinno duzej rosnac ja pieke chleb i ciasto rosnie cala noc.
OdpowiedzUsuńHm, myślę, że takie trzyetapowe (1 - zaczyn, 2 - po wyrobieniu ciasta i 3 - uformowane bułki) wyrastanie w zupełności tym bułkom wystarcza, oczywiście czas jest orientacyjny, zależy od temperatury w domu i jakości drożdży.
UsuńPozdrawiam.