sobota, 22 października 2011

bułki śniadaniowe - zwykłe

     Lubię ten rodzaj pieczywa. Prosty smak do którego wystarczy trochę masła i śniadanie gotowe. Najlepsze  są oczywiście świeżutkie, lekko ciepłe. :) Robiłam je już kilka razy i wciąż robię, bo się nie nudzą, ale trzeba uważać, bo mają tendencję do puszenia się i szybkiego wyrastania.
     *Od razu się przyznam, że nie pamiętam skąd mam ten przepis, wpisałam go sobie do zeszytu i nie pamiętam z jakiej stronki go wzięłam. Jak znajdę źródło to dopiszę. :)




BUŁKI ŚNIADANIOWE - zwykłe


10 dag drożdży
5 szklanek mąki pszennej (u mnie 4 szkl. maki pszennej 650 i 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej)
3 łyżki oliwy (bądź oleju)
1-2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1 białko
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody


- drożdże nastawiam do wyrośnięcia (z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i szklanką wody)
- po wyrośnięciu drożdży łączę je z mąką i resztą składników
- białko oddzielam od żółtka i dodaję do ciasta, natomiast żółtko zostawiam do smarowania bułek
- wyrabiam ciasto, odstawiam na co najmniej 10-15 minut i formujemy bułki, które znowu odstawiam do wyrośnięcia
- tuż przed włożeniem do pieca smaruję bułki żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody
- piekę około 15-20 minut w 230°C


***
żółtko z wodą - to genialne smarowidło - i przykleja do bułek mak, sezam, otręby itp. naprawdę się trzymają po upieczeniu :)



9 komentarzy:

  1. Mnie nic oprócz takich bułek nie potrzeba do idealnego rozpoczęcia dnia. Miękkie, puszyste i sycące...mmm ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie piekę. Cudownie pachną! Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy to na pewno 10 dag drożdży? To cała kostka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam je wiele razy, dając taką ilość drożdży (kostkę), ale zdarzyło mi się zrobić z połowy kostki i też pięknie wyrosły :)

      Mi nie przeszkadza zapach drożdży w bułkach, wręcz lubię kiedy intensywnie pachną, bo kojarzą mi się z drożdżówkami mojej Mamy z dzieciństwa :)))
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. na drozdzacch powinno duzej rosnac ja pieke chleb i ciasto rosnie cala noc.

    OdpowiedzUsuń
  5. na drozdzacch powinno duzej rosnac ja pieke chleb i ciasto rosnie cala noc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm, myślę, że takie trzyetapowe (1 - zaczyn, 2 - po wyrobieniu ciasta i 3 - uformowane bułki) wyrastanie w zupełności tym bułkom wystarcza, oczywiście czas jest orientacyjny, zależy od temperatury w domu i jakości drożdży.
      Pozdrawiam.

      Usuń

:)

Related Posts with Thumbnails