czwartek, 17 grudnia 2015

pierniczki całuski

.

     Sezon na pieczenie pierników już dawno się rozpoczął. Ale te ciasteczka można zrobić właśnie teraz, nie potrzebują długiego leżenia i są łatwe w wykonaniu.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska", do której bardzo chętnie sięgam, bo jest tam mnóstwo sprawdzonych, dobrych przepisów.
Pierniczki są naprawdę smaczne, a zapach w domu jest cudny!



PIERNICZKI CAŁUSKI
(przepis z "Kuchni Polskiej. Przepisy dawne i nowe" z 1997 r.)

1 1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. miodu
3 łyżli wody
1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
2 dag masła (ok. 1 łyżki)
1/4 szkl. cukru
skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie)
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej

- miód zrumienić z przyprawą, dodać łyżkę wody
- tłuszcz wymieszać z przesianą mąką, cukrem, skórką otartą z cytryny i sodą rozpuszczoną w 2 łyżkach wody
- dodać miód, jajko i zagnieść ciasto
- ciasto owinąć folią i włożyć co najmniej na 1 godzinę do lodówki
- ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na placek półcentymetrowej grubości
- wykrawać nieduże ciasteczka (np. kieliszkiem)
- piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni C bardzo krótko (u mnie 4-6 minut)
- całuski niedługo po upieczeniu robią się twarde
- miękną po kilku dniach
- przechowuje się je w zamkniętych pojemnikach nawet przez dłuższy czas :)

***
     Ja nie przepadam za skórką cytrynową w pierniczkach, więc jej nie dodaję. :)
.

1 komentarz:

  1. Ślicznie się prezentują :)
    Na moim blogu http://iwonka-bloguje.blogspot.com przepisy na świąteczne ciastka oraz pyszny konkurs z marką Sante :) Zapraszam! :)

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails