.
Żeby tylko zdążyć przed świętami z pieczeniem ciasteczek! :)))
Bo jak tu podjadać bez drobnych smakołyczków? A w święta można, a nawet trzeba podjadać! Zatem produkcja słodkości poszła w ruch. Żeby jednak nie było, że tylko miód i orzeszki, to proponuję te ciasteczka cynamonowe, niemalże dietetyczne. ;) Moim dzieciom nie bardzo smakują, bo nie są zbyt słodkie, ale za to jak pachną cynamonem...
Wypróbowałam już kilka przepisów Pawła Małeckiego z książki "Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego" i muszę przyznać, że smakowite zdjęcia oddają smak pysznych słodkości...
CIASTECZKA CYNAMONOWE
przepis Pawła Małeckiego
150 g mąki pszennej tortowej
100 g mączki ze zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
100 g miękkiego masła
1 laska wanilii
60 g cukru pudru
1 jajko
2 łyżeczki startego cynamonu
(do dekoracji, opcjonalnie - orzechy, migdały, cukier trzcinowy)
- mąkę wymieszać z mączką orzechową, dodać masło, nasionka wanilii, cukier puder, jajko oraz cynamon,
- składniki delikatnie wymieszać palcami lub nożem,
- gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić najmniej na 1 godzinę do lodówki,
- schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm,
- wyciąć ciasteczka,
- ciasteczka można udekorować orzechami, migdałami lub cukrem trzcinowym,
- ciasteczka układamy na blaszce na papierze do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach (termoobieg) lub 185-195 stopni (bez termoobiegu) około 12-15 minut, na złoty kolor.
***
Nasionka z laski wanilii wyjmuję zazwyczaj małą łyżeczką, a właściwie rączką od łyżeczki - najpierw przekrawam wanilię wzdłuż, potem wygarniam nasionka:
Na pewno pachną fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com do zapoznania się z przepisami na świąteczne ciastka i do udziału w pysznym konkursie z marką Sante :)
Rogaliki orzechowe wyglądają bardzo apetycznie, muszę koniecznie spróbować Twojego przepisu.
UsuńPozdrawiam. :)