piątek, 7 sierpnia 2015

cukinia smażona w panierce

.

     Cukinii ciąg dalszy. :)
Nasz kuchenny standard to smażona cukinia w panierce jak schabowe. Przepis i prosty, i smaczny, a jeśli ktoś nie jada mięsa lub je ogranicza, to zamiast schabowego polecam kotleta "cukiniowego".
     Pamiętam, że mieliśmy takie fazy na cukinie, że zjadaliśmy je kilogramami, do obiadu smażyłam sterty kotlecików. Teraz staram się unikać nadmiaru smażeliny, ale od czasu do czasu taki rarytas musi trafić na nasz stół, bo lato byłoby nieważne. :)))


CUKINIA SMAŻONA
(jak schabowe)

1-2 cukinie (w zależności jakie duże cukinie i jakie duże apetyty)
1-2 jajka
ok. 3 łyżki mąki pszennej
ok. 3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku (można doprawić dowolna ulubiona przyprawą - papryką, majerankiem, tymiankiem, mieszanką ziołową, itp.)
tłuszcz do smażenia (oliwa, olej, smalec, masło klarowane, wg uznania)

- cukinie umyć (jeśli mają duże pestki, wydrążyć), pokroić na plasterki o grubości około 0,5 - 1 cm, ja zazwyczaj kroję takie około centymetrowe
- rozkłócić jajka i doprawić solą i pieprzem
- cukinie obtaczać kolejno w jajku, mące, znowu w jajku i na koniec w bułce tartej
- smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia

***
Do panierki można dodać starty na grubych oczkach ser lub łyżkę zmielonych płatków kukurydzianych. Dobrze smakuje też z dodatkiem natki pietruszki.
.

2 komentarze:

  1. Akurat wczoraj smażyłam. Byłam zaskoczona, że to takie pyszne (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robiłam ja kilka dni temu i planuję powtórkę jutro :)))
      pozdrawiam!

      Usuń

:)

Related Posts with Thumbnails