czwartek, 13 grudnia 2012

czekoladowy pumpernikiel (ciasteczka)

.

     W ubiegłą sobotę piekłam z dziećmi ciasteczka na święta. Nie zabrakło pierniczków i kruchych ciastek maślanych. Ale i upiekły się nam czekoladowe pumpernikle (pumpernikiele?;) ), pyszne, kruche ciasteczka pachnące czekoladą.

CZEKOLADOWY PUMPERNIKIEL
przepis z wycinka gazety, nie wiadomo jakiej i nie wiadomo jak starej...;)

25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
szczypta soli
20 dag cukru
10 dag tartej czekolady
10 dag mielonych włoskich orzechów
10 dag masła
1 opakowanie cukru waniliowego
*10 dag gorzkiej polewy czekoladowej

- wszystkie składniki (oprócz polewy) włożyć do miski i zmiksować
- ciasto zagnieść (ja lekko podsypałam mąką), uformować kulę i wstawić na minimum 30 minut do lodówki
- stolnicę opruszyć mąką, podzielić ciasto na dwie części i uformować dwa wałki
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wałki położyć na blaszce i spłaszczyć dłońmi
- piec 30 minut w temp. 200 stopni
- jeszcze ciepłe pokroić na kawałki 2 cm
- polewę rozpuścić w garnku zanurzonym w gorącej wodzie
- kawałki ciasta zanurzać do połowy w polewie
- wysuszyć
- przechowywać w chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętej puszce

*rozpuściłam gorzką czekoladę i po komisyjnym posmakowaniu, dzieci orzekły, że jest "za gorzka", zatem dodałam dwie łyżki masła i dwie łyżki cukru i odrobinę wody; cukier nie do końca się rozpuścił, ale zupełnie nam to nie przeszkadza :)
*część ciasteczek zanurzaliśmy do połowy w polewie, a część polaliśmy po całości :)

.

1 komentarz:

  1. ale świetny pomysł!;)
    zapewne są smaczne same jak i posmarowane jakimś dżemikiem.. :D

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails