poniedziałek, 17 grudnia 2012

kruche ciasteczka (przez maszynkę lub nie)

.

     Małe kruche ciasteczka, które robię przed świętami pięknie pachną masłem i migdałami.
Wykrawam niewielkie gwiazdki, serduszka, choinki, kółeczka (takie "na chapsa") i obdarowuję nimi znajomych. Wraz z życzeniami dostają od nas domowe ciasteczka i pierniczki.  :)


KRUCHE CIASTECZKA PRZEZ MASZYNKĘ
(lub nie)

50 dag mąki
35 dag masła
25 dag cukru
1-2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
35 dag mielonych migdałów
1 jajko

- z mąki, masła, cukru, cukru waniliowego, soli, migdałów i jajka zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki
- wyciskać ciasteczka przez maszynkę lub ciasto podsypać na stolnicy mąką i cienko rozwałkować, wycinać małe ciasteczka
- piec 15 minut w temp. 180 stopni
- po wystudzeniu znakomicie się przechowają w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku :)

***
     Ciasteczka w smaku przypominają mi te, które Babcia dawała nam ze słoika, zawsze miała gdzieś w spiżarni ukryty słoik pysznych, kruchych ciasteczek z cukrem...

.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam kruche ciasteczka, wyglądają pysznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie ciasteczka schowane w słoikach lub puszkach są idealne dla łasuchów :) ja też za nimi przepadam!

      Usuń
  2. Także uwielbiam kruche ciasteczka:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails