wtorek, 6 listopada 2012

racuchy z jabłkami siostry Anieli

.

     Racuchy z jabłkami to słodkie danie, które koniecznie trzeba chociaż raz zrobić jesienią. Pięknie pachną i smakują dzieciństwem. Ten przepis wymaga nieco cierpliwości, ale warto poczekać, aż ciasto porządnie wyrośnie, bo po usmażeniu jest pulchne i mięciutkie jak drożdżówka.


RACUCHY Z JABŁKAMI
(siostry Anieli z Anielskiej Kuchni)

50 dag maki
1 szkl. mleka
4 łyżki cukru
2 jaja
2-4 jabłka
3 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
cukier waniliowy
tłuszcz do smażenia

- drożdże rozkruszyć, dodać cukier i ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać i odstawić, aż drożdże zaczną pracować
- jabłka obrać i pokroić w cienką kosteczkę, na plasterki, (bądź zetrzeć na tarce na grubych oczkach)
- do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, dodać podrośnięte drożdże i olej
- dość luźne ciasto dokładnie wymieszać łyżką, dodać jabłka i mieszać, aż zacznie odstawać od miski
- ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło (aż podwoi swoja objętość)
- rozgrzać tłuszcz, nakładać placki łyżką, smażyć na rumiano
- podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną, lub z serkiem :)

***
     Często robię racuchy z jabłkami na szybko i też nam smakują. Choć gdy tylko mam więcej czasu staram się cierpliwie poczekać, aż ciasto wyrośnie. :)
.

12 komentarzy:

  1. I znowu kusisz i twierdzisz, że to się uda....Muszę spróbować z nadzieją, że nie spalę, ani nie będą surowe w środku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maj.-u, robiłam je już kilka razy. Zgodnie z "instrukcją" siostry Anieli, oczywiście - i były pyszne.
      Uda się! Na 100%! :)

      Usuń
  2. Uwielbiam drożdżowe racuchy. Te wyglądają cudownie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale tu słodkie pyszności, uwilebiam racuszki z jabłkami, czasami zamiast jabłek dodaję ulubiony twarożek(Pilos), równie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z twarożkiem nie robiłam jeszcze, ale na pewno wypróbuję!

      Usuń
  4. Ale mi ślinka poleciała :p Mam wszystkie składniki więc zaraz się zabiorę za te pyszne racuchy:)
    Ps.zaglądam często na Twojego szydełkowego bloga a dzisiaj przypadkiem trafiłam na kulinarnego jeszcze! Będę zaglądać i tu i tam:)
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super!
      Bardzo się ciesze z każdej wizyty i zapraszam serdecznie :)
      Pozdrawiam ciepło!
      I życzę wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!

      Usuń
  5. Dziękuję, pierwszy raz robiłam racuchy, wyszły pyszne i są proste w przygotowaniu ;) bardzo dobry przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie dzisiaj wypróbowałam, są pyszne więc w mig znikają z talerza. Prosty przepis, nic skomplikowanego więc tylko piec:). Polecam.

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails