poniedziałek, 1 lutego 2016

twaróg ze szczypiorkiem i cebulą

.

     Taki twaróg kojarzy mi się głównie ze śniadaniem. Nie wiem dlaczego robię go tak rzadko... Smak kanapki z takim dodatkiem pamiętam z dzieciństwa, szczypiorek był świeżutki z ogródka lub z doniczki ustawionej przez moją mamę na parapecie (szczególnie zimą lub wczesną wiosną). Jeśli nie było szczypiorku, to wystarczyła sama cebula, czasem z koperkiem lub natką. Pycha! :)


TWARÓG ZE SZCZYPIORKIEM I CEBULĄ

1 kostka twarogu (250g)
1 cebula
pęczek szczypiorku
3-4 łyżki śmietany (lub jogurtu)
sól, pieprz, czerwona papryka (opcjonalnie)

- twaróg rozdrobnić widelcem lub przepuścić przez praskę
- cebulę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać - dodać do twarogu
- dodać śmietanę (jeśli twaróg jest bardzo suchy, można dodać więcej niż 3-4 łyżki)
- doprawić solą i pieprzem, porządnie wymieszać
- odstawić na 20-30 minut do lodówki (schłodzony twarożek lubię najbardziej)

***
     Zdaję sobie sprawę, że to banalny, prosty przepis na twaróg, ale takie przepisy cenię najbardziej.
Chociaż jest styczeń już na parapecie stoi u nas donica z cebulami na szczypiorek. Coraz częściej trafiam na takie "rozbudzone" gotowe do uprawy parapetowego szczypioru. :)))
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Related Posts with Thumbnails