piątek, 26 lutego 2016

risotto z groszkiem

.

     Nie pamiętam kiedy i gdzie spisałam ten przepis, robię go od lat z różnymi modyfikacjami. Prosty, smaczny sposób na ryż.
Lubię gdy to co jem jest kolorowe, zatem żółty ryż (z kurkumą lub curry) musi od czasu do czasu zmieniać barwę na czerwoną (z papryką lub pomidorami) lub zieloną (ze szpinakiem), w zależności od tego jaką przyprawę dodam. Można śmiało poeksperymentować. :)


RISOTTO Z GROSZKIEM
(przepis ze starego zeszytu)

1 szkl. ryżu białego lub brązowego (brązowy dłużej się gotuje)
groszek mrożony lub z puszki (około 40-50 dag)
2 cebule
1 łyżeczka kurkumy
oliwa z oliwek, sól, pieprz

- cebule drobno szatkuję, obsmażam w garnku na małej ilości oliwy
- wsypuję opłukany ryż i obsmażam na szklisto
- dodaję groszek i wlewam 3 szklanki gorącej, przegotowanej wody
- doprawiam solą, pieprzem i kurkumą
- gotuję około 15-20 minut pod przykryciem, często mieszając
- jeśli ryż jest lekko chrupiący, zostawiam go w garnku pod ciepłym ręcznikiem, na 15-20 minut, aż dojdzie :)

***
     Jeśli chodzi o przyprawy można poeksperymentować z papryką, curry, pieprzem ziołowym itp., a zamiast groszku próbowałam dodawać fasolę lub kukurydzę i też nam smakowało. Jednak takie z groszkiem to chyba moje ulubione risotto. :)
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Related Posts with Thumbnails