.
Zaskakująco świeża i jednocześnie sycąca głód sałatka z gotowanych ziemniaków i świeżego ogórka. Wprawdzie świetnie komponuje się do grilla, ale do zwykłego schaboszczaka też pasuje. :)
Cebula i czosnek to na jesień obowiązkowe dodatki do wszystkiego, a dzięki nim sałatka ma "charakterek".
SAŁATKA ZIEMNIACZANO - OGÓRKOWA
przepis z kartki z kalendarza :D
1 kg ziemniaków
1 duży świeży ogórek
pęczek szczypiorku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
7 łyżek majonezu
3 łyżki śmietany 18 %
sól, pieprz
- ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę
- ogórka obrać i pokroić w kostkę
- szczypiorek poszatkować
- cebulę pokroić w kostkę
- czosnek zmiażdżyć (można rozetrze z solą lub po prostu drobniutko pokroić)
- składniki wymieszać dokładnie z majonezem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem
***
Śmietanę i majonez najlepiej dodawać stopniowo, można dodać "lżejszej" śmietany i mniej majonezu jeśli nie chcemy zbyt tłustej sałatki.
Często gotujemy ziemniaki w mundurkach na obiad i jeśli jakieś zostają, to na drugi dzień jest to szybkie i smaczne wykorzystanie tzw. resztek. :)
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
:)