środa, 25 lipca 2012
leczo z cukinią
Latem zawsze jemy więcej warzyw i na talerzach jest zdecydowanie bardziej kolorowo niż zazwyczaj. :)
Cukinie, papryki, fasolki szparagowe i kalafiory teraz są najsmaczniejsze, świeże i lekkie. Lubię najprostsze przepisy, żeby nie siedzieć długo w gorącej kuchni. A to leczo robi się naprawdę szybko i smakuje pysznie.
Jedzmy kolorowo! :)))
LECZO Z CUKINIĄ
3 cebule
2-3 laski kiełbasy (ok. 500 g)
2 czerwone papryki (zielone lub żółte, ewentualnie ½ papryki ostrej)
1-2 kabaczki (cukinie)
1 puszka pomidorów bez skórek (lub 4-5 pomidory)
smalec do smażenia (lub inny tłuszcz)
sól, pieprz, papryka słodka w proszku, odrobina chilli
- cebule i kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu
- dodać pokrojone w paseczki lub kostkę papryki i cukinie
- dusić 10-15 minut (tak by cukinia była lekko chrupka)
- dodać pomidory pokrojone w kostkę
- doprawić solą, pieprzem i papryką
***
najbardziej lubię robić potrawy tzw. jednogarnkowe w woku, to chyba moja najwygodniejsza głęboka patelnia :)
***
- pomidory nacinam u nasady na krzyż i wkładam na chwilę do gorącej potrawy, po chwili wyciągam, wkładam do zimnej wody i obieram skórkę (chyba, że korzystam z tych w puszce, wtedy problem obierania ze skórki mam z głowy)
- cukinie myję, przekrawam na pół i jeśli są duże pestki, to wybieram je małą łyżeczką od herbaty :)
- fajnym dodatkiem smakowym są pieczarki, leczo jest wtedy jeszcze bardziej treściwe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Najlepsze leczo - z cukinią :)
OdpowiedzUsuńi to gotowane w ogrodzie, nad ogniskiem w specjalnym kociołku
http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
o, łał...smakowicie...
UsuńLeczo z cukinii to moja potrawa i mogę ją jeść co tydzień :D
OdpowiedzUsuńtez bardzo lubię leczo i chętnie próbuję nowych przepisów, a ten z ogórkiem kiszonym wygląda bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!