wtorek, 31 lipca 2012
chłodnik z ogórków małosolnych
Chłodniki mają chyba tylu zwolenników co i przeciwników. Ja należę do tych po środku - nie jestem wielką fanką chłodników, bo lubię zupy raczej gorące, ale latem to jedna z potraw, które muszą znaleźć się na naszym stole. Bo w upały nie ma nic smaczniejszego niż prosty i bardzo zimny chłodnik. :)))
Czasem jako zupa, czasem jako sos np. do ziemniaków lub mięsa.
CHŁODNIK Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH
3-4 ogórki małosolne
1 ogórek świeży
3-4 ząbki czosnku
300 g jogurtu (kefiru lub maślanki, ew. kwaśnego mleka)
100 g śmietany (np. 18%)
pęczek świeżego koperku (można dodać suszony)
sól, pieprz do smaku
- ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę
- świeży ogórek obrać ze skórki i również zetrzeć lub pokroić w kostkę (lekko odcisnąć i odlać nadmiar soku)
- jogurt dokładnie wymieszać ze śmietaną, zalać ogórki
- czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć z odrobiną soli, dodać do chłodnika
- dosypać posiekany koperek
- doprawić solą i pieprzem
- porządnie schłodzić (co najmniej 1 godzinę w lodówce)
***
- do chłodnika można dodać natkę pietruszki lub szczypiorek
- żeby chłodnik był bardziej kwaśny można dodać kwas z ogórków lub sok z cytryny
- jeśli chcę sos a nie zupę, daję po prostu mniej jogurtu i śmietany :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Znakomicie to musiało smakować :D
OdpowiedzUsuń