czwartek, 28 stycznia 2016

surówka z białej rzodkwi i kukurydzy

.

     Jedna z ulubionych surówek do obiadu mojej Córeczki. Jak sama mówi, najbardziej lubi surówki, które mają coś białego, czyli kapustę, pora lub rzodkiew. :)
     Biała rzodkiew jest łagodniejsza od zwykłej rzodkiewki, a w połączeniu z kukurydzą lub marchewką w zasadzie całkowicie traci ostrość. Czasem podkwaszam takie surówki sokiem z cytryny, ale taka łagodna też jest pyszna i godna polecenia.


SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKWI I KUKURYDZY

1 biała rzodkiew
1 puszka kukurydzy (można dać tylko pół puszki, jeżeli rzodkiew jest nieduża)
1 łyżka śmietany
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku

- rzodkiew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach (niektórzy odciskają i odsączają ją z soku, ja tego nie robię, lubię "mokre" surówki;)
- kukurydzę płuczę i obciekam na sicie
- mieszam w misce warzywa ze śmietaną i majonezem, doprawiam solą i pieprzem
- odkładam do lodówki, żeby się schłodziła i gotowe

***
     Majonez można zastąpić śmietaną, a śmietanę jogurtem, wtedy surówka będzie bardzo lekka. Czasem dodaję marchewkę i jabłko, ale to już zupełnie inna surówka. :)))
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Related Posts with Thumbnails