czwartek, 10 października 2013

pasztet domowy

.

     Ładny pasztet! :)))
     W zasadzie na tym powinien się skończyć wstęp do przepisu na domowy pasztet. Ci którzy jedli taki i znają jego smak wiedzą, że jest wart włożonej w niego pracy i nie trzeba go zachwalać. Tym którzy nie jedli mogę tylko powiedzieć, że naprawdę warto spróbować.
     My robimy od razu większą ilość, dlatego podaję proporcje "jak dla wojska". Po wystudzeniu pasztet porcjujemy i mrozimy, żeby mieć zawsze kawałek tego smakołyku pod ręką. :)


PASZTET DOMOWY

1 kg wątróbki wieprzowej (lub wołowej)
1 kg boczku świeżego (lub łopatka, podgardle, karkówka itp.)
1 kg nóżek z kurczaka
 4 duże cebule
2 pory
5 jaj
sól, pieprz, 10 kulek ziela angielskiego, 7 liści laurowych
bułka tarta
smalec lub inny tłuszcz do wysmarowania blaszek (2 duże keksówki o dł. około 35 cm)

- ugotować razem – boczek, kurczaka i warzywa z przyprawami – do miękkości mięsa
- gdy mięso jest miękkie wyjąć je i zmielić (ciepłe mieli się zdecydowanie łatwiej niż zimne)
- do wywaru wrzucić pokrojoną w centymetrowe plastry wątróbkę i gotować około 5 minut od momentu wrzenia
- wyciągnąć obgotowaną wątróbkę z garnka
- resztę wywaru gotować do odparowania połowy (do jednej trzeciej) objętości ilości wody
- wyjąć warzywa
- zmielić warzywa z wątróbką dwa razy
- w misce wymieszać zmielone mięso z wątróbką i warzywami, wbić jaja i doprawić całość pieprzem i solą – dokładnie wymieszać
- wysmarować formy tłuszczem i obsypać bułką tartą
- wyłożyć mięsną masę do tak przygotowanych form i posypać obficie bułką tartą
- piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni C (im krócej pieczemy tym pasztet będzie bardziej wilgotny)

***
- do pasztetu można dodać pieprz ziarnisty zamiast mielonego
- można dodać np. marchewkę, czosnek lub majeranek
- wątróbkę można zamiast gotować usmażyć na szybko, bez soli i dodać do pasztetu

pasztet przed upieczeniem:

Moje ulubione danie z przedszkola, kanapka z pasztetem. :)))
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Related Posts with Thumbnails