wtorek, 21 maja 2013

tort z kremem waniliowym i masą krówkową

.

     Na fajną okazję zrobiłam z Córeczką tort szybki i smaczny. Biszkopt upiekłyśmy z tego przepisu, trochę go przypaliłyśmy, ale nie trzeba było wzywać straży pożarnej, na szczęście. :)))
Tort zniknął równie szybko jak powstał, a może nawet szybciej?
     Robiłam już kilka wariacji takiego ciasta, ale ta nam wyjątkowo smakowała, więc zapisuję, dla pamięci. :)


TORT Z KREMEM WANILIOWYM I MASĄ KRÓWKOWĄ

biszkopt pokrojony na 3 blaty (np. wg tego przepisu)
1 puszka masy krówkowej (kajmak)
1 krem waniliowy do tortów (np. Gellwe bez konserwantów i sztucznych barwników)
1 "Śnieżka" - bita śmietana
0,5 l mleka (300 ml do kremu i 200 ml do bitej śmietany)
1 duża cytryna
1 łyżeczka cukru
kilka winogron lub innych owoców do dekoracji
0,5 tabliczki mlecznej czekolady

- cytrynę wyparzam i wyciskam sok - sok z cytryny, 1 łyżeczkę cukru i około 0,5 szklanki przegotowanej wody dokładnie mieszam - to jest mój poncz do nasączania blatów :)
- mikserem ubijam krem wanilinowy wg instrukcji na opakowaniu
- masę krówkową podgrzewam w kąpieli wodnej i dokładnie mieszam (lub wykładam z puszki do miseczki, dodaję 2 łyżki gorącej wody i mieszam, żeby nie było grudek)
- winogrona myję i przekrawam na pół, wyciągam pestki
- czekoladę wkładam na 10-15 minut do zamrażalnika, żeby lepiej się ją ścierało
- ubijam bita śmietanę wg instrukcji na opakowaniu
- układam warstwami:
     * pierwszy blat nasączam przygotowanym cytrynowym ponczem
     * rozprowadzam na blacie połowę masy krówkowej
     * smaruję połową kremu waniliowego
     * kładę drugi blat
     * nasączam ponczem
     * smaruję drugą połową masy krówkowej
     * i resztą kremu waniliowego
     * kładę (ostatni) trzeci blat
     * nasączam resztą ponczu
     * wierzch smaruję bitą śmietaną
     * układam połówki winogron
     * i posypuję całość wiórkami startej na tarce czekolady...

Tort wkładam na kilka godzin do lodówki.
Smacznego! :)

.

4 komentarze:

  1. Pychotka :) Ślicznie wygląda z tymi winogronami na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co polecasz na ugotować na bierzmowanie w domu? Tak żeby domowa kuchnia to opanowała? (z twoich przepisów)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amka, trudno mi odpowiedzieć na to pytanie. Myślę, że ułożenie menu na taki dzień powinno obejmować upodobania domowników i gości, więc trudno mi cokolwiek doradzać.
      Ja skorzystałabym z wiosennych skarbów i zrobiła botwinkę, warzywa z pary i tradycyjne schabowe, które zawsze się sprawdzają. :) Do tego żeberka w kapuście...i sałatki - z ogórków, rzodkiewki, sałaty...młodą marchewkę z masłem...itp.
      A na deser ciasto z rabarbarem lub truskawkami. :)
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

:)

Related Posts with Thumbnails