Najprostszy przepis na biszkopt jaki znam. Nawet mój nastoletni syn umie go zrobić. :)
BISZKOPT (bardzo prosty)
6 jaj
1,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru (lub 1 szkl. cukru pudru)
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
(czasem dodaję do ciasta 1 łyżkę oleju, opcjonalnie)
- jajka zmiksować z cukrem (ok 3-4 min.)
- dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (ew. dodać olej), dokładnie wymieszać mikserem
- piec ok 40-50 min. w temperaturze 180 stopni (podczas pieczenia lepiej nie otwierać piekarnika przynajmniej przez pierwsze pół godziny)
- kroić i dowolnie przekładać wystudzone ciasto :)
***
Łeee... Biszkopt z proszkiem do pieczenia? Bez proszku też wychodzi. Słowo. Trzeba dobrze zremisować żółtka i białka. Ja piękne 30 minut. Pycha:)
OdpowiedzUsuńcóż, nie będę się spierać :)
Usuńale zmarnowałam w życiu dostatecznie dużo biszkoptów, żeby teraz swobodnie korzystać z proszku do pieczenia ;)))
pozdrawiam :)