.
Na fajną okazję zrobiłam z Córeczką tort szybki i smaczny. Biszkopt upiekłyśmy z tego przepisu, trochę go przypaliłyśmy, ale nie trzeba było wzywać straży pożarnej, na szczęście. :)))
Tort zniknął równie szybko jak powstał, a może nawet szybciej?
Robiłam już kilka wariacji takiego ciasta, ale ta nam wyjątkowo smakowała, więc zapisuję, dla pamięci. :)
TORT Z KREMEM WANILIOWYM I MASĄ KRÓWKOWĄ
biszkopt pokrojony na 3 blaty (np. wg tego przepisu)
1 puszka masy krówkowej (kajmak)
1 krem waniliowy do tortów (np. Gellwe bez konserwantów i sztucznych barwników)
1 "Śnieżka" - bita śmietana
0,5 l mleka (300 ml do kremu i 200 ml do bitej śmietany)
1 duża cytryna
1 łyżeczka cukru
kilka winogron lub innych owoców do dekoracji
0,5 tabliczki mlecznej czekolady
- cytrynę wyparzam i wyciskam sok - sok z cytryny, 1 łyżeczkę cukru i około 0,5 szklanki przegotowanej wody dokładnie mieszam - to jest mój poncz do nasączania blatów :)
- mikserem ubijam krem wanilinowy wg instrukcji na opakowaniu
- masę krówkową podgrzewam w kąpieli wodnej i dokładnie mieszam (lub wykładam z puszki do miseczki, dodaję 2 łyżki gorącej wody i mieszam, żeby nie było grudek)
- winogrona myję i przekrawam na pół, wyciągam pestki
- czekoladę wkładam na 10-15 minut do zamrażalnika, żeby lepiej się ją ścierało
- ubijam bita śmietanę wg instrukcji na opakowaniu
- układam warstwami:
* pierwszy blat nasączam przygotowanym cytrynowym ponczem
* rozprowadzam na blacie połowę masy krówkowej
* smaruję połową kremu waniliowego
* kładę drugi blat
* nasączam ponczem
* smaruję drugą połową masy krówkowej
* i resztą kremu waniliowego
* kładę (ostatni) trzeci blat
* nasączam resztą ponczu
* wierzch smaruję bitą śmietaną
* układam połówki winogron
* i posypuję całość wiórkami startej na tarce czekolady...
Tort wkładam na kilka godzin do lodówki.
Smacznego! :)
.
Pychotka :) Ślicznie wygląda z tymi winogronami na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńCo polecasz na ugotować na bierzmowanie w domu? Tak żeby domowa kuchnia to opanowała? (z twoich przepisów)
OdpowiedzUsuńAmka, trudno mi odpowiedzieć na to pytanie. Myślę, że ułożenie menu na taki dzień powinno obejmować upodobania domowników i gości, więc trudno mi cokolwiek doradzać.
UsuńJa skorzystałabym z wiosennych skarbów i zrobiła botwinkę, warzywa z pary i tradycyjne schabowe, które zawsze się sprawdzają. :) Do tego żeberka w kapuście...i sałatki - z ogórków, rzodkiewki, sałaty...młodą marchewkę z masłem...itp.
A na deser ciasto z rabarbarem lub truskawkami. :)
Pozdrawiam ciepło :)