sobota, 25 sierpnia 2012

placuszki ziemniaczane z cukinią

.
     Zawsze o tej porze roku lubię wykorzystywać w kuchni cukinie, kabaczki i patisony, jest ich mnóstwo w sklepach i w ogródkach. Są smaczne i można je robić na wiele sposobów. U nas hitem stały się ostatnio placuszki z cukinią. :)


PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ
(i np. sosem czosnkowym)

3-4 ziemniaki
1 mała cukinia lub pół dużej
1 marchewka
1 cebula
2 jajka
10 dag startego żółtego sera (około 2 czubate łyżki)
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia (smalec, olej)

- ziemniaki obieram i trę na tarce na grubych oczkach, lekko odciskam nadmiar soku
- marchew obieram i też ścieram na tarce
- cukinię dokładnie myję, wykrawam ze środka pestki, ale nie obieram ze skórki (chyba, że jest bardzo twarda i gruba) - trę na tarce na grubych oczkach
- cebule kroję w drobną kosteczkę
- łączę wszystkie warzywa z mąką, serem i jajkami, doprawiam solą i pieprzem - dokładnie mieszam
- na rozgrzanej patelni smażę niewielkie placuszki na rumiano, odsączam z tłuszczu na papierowych ręczniczkach i podaję gorące
- placuszki można polać np. sosem czosnkowym, koperkowym lub pomidorowym; moja córeczka najbardziej lubi je ze śmietaną i cukrem :)))

***

SOS CZOSNKOWY

2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany (lub jogurtu)
(pół na pół śmietany i majonezu)
sól, cukier, pieprz - do smaku)
2-5 ząbki czosnku

- majonez ze śmietaną dokładnie mieszam
- obrany czosnek przeciskam przez praskę, dodaję do sosu
- doprawiam i dokładnie mieszam, odstawiam na pół godziny do lodówki

***
     Taki sos czosnkowy można dodawać do pizzy, placuszków, kanapek, jako dip do warzyw...prosty i smaczny :)

.

2 komentarze:

  1. Placki ziemniaczane bardzo lubię, a z cukinią dodatkowo muszą być niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails