środa, 29 sierpnia 2012

kotlety schabowe w sosie z papryką

.
     Schabowe lubią prawie wszyscy. Czasem jednak schab warto zrobić nieco inaczej, w takiej wersji nie jest on suchy, ale wilgotny i kruchy. Sos można zrobić z papryką bądź z chrzanem lub musztardą. Świetny do makaronu.


KOTLETY SCHABOWE W SOSIE Z PAPRYKĄ

50-60 dag schabu bez kości (5-6 kotletów)
2 marchewki
1 cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, mielona słodka papryka
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
mąka do obtaczania (2-3 łyżki)

- mięso myję kroję na plastry o grubości 1 cm, a potem na mniejsze kawałki (około 10-12 małych kotletów) i lekko rozbijam, przyprawiam solą i pieprzem, odstawiam do lodówki
- marchewki obieram i kroję na plasterki
- kotlety obtaczam w mące i krótko smażę, dodaję cebule pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek - smażę, aż się zeszkli
- podlewam gorąca wodą, tak aby przykryć mięso i dodaję marchewkę, ziele angielskie i liście laurowe
- duszę około 20 minut i dodaje pokrojona w kostkę paprykę, dusze całość jeszcze około 10-15 minut
- doprawiam śmietaną (mieszam śmietanę z odrobiną sosu i wlewam do całości), przyprawiam solą, pieprzem i papryką w proszku

3 komentarze:

:)

Related Posts with Thumbnails