piątek, 23 marca 2012

kotlety z piersi kurczaka w ziemniakach

.
     Kotlety z piersi kurczaka to częsty widok na naszym stole. Tym razem w ziemniaczanej panierce. Treściwsze od panierowanych w bułce tartej i po prostu inne niż zwykle. Bardzo smaczne i soczyste w środku.



KOTLETY W ZIEMNIAKACH

1 podwójna pierś kurczaka
2-3 ziemniaki
1 jajko
1 mała marchewka (opcjonalnie jak ktoś lubi)
1 mała cebula (pół dużej)
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia (lub smalec)
2 łyżki startego sera (opcjonalnie)

- piersi umyć, pokroić na plastry (o grubości ok. 1 cm), przyprawić solą i pieprzem (można dodać majeranek lub inne przyprawy), odstawić do lodówki
- ziemniaki obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa (tak samo marchewkę)
- cebulę i czosnek drobno posiekać lub też zmielić w maszynce
- z ziemniaków, cebuli, jajka, mąki, czosnku wymieszać dość gęste ciasto (mniej więcej jak na placki ziemniaczane), doprawić
- mięso obtaczać w cieście i smażyć na rumiano

***
     Ciasto na placki ziemniaczane można robić różnie - z marchewką, z jabłkiem, z makiem...jest mnóstwo przepisów, bardzo fajnie smakuje z dodatkiem startego żółtego sera. Każdy rodzaj ciasta nadaje się jako panierka do tych kotletów. Można więc poeksperymentować. :)
.

3 komentarze:

  1. Ja i mój ukochany uwielbiamy kotlety z kurczaka, muszę podać mu dzisiaj ten przepis! na pewno mu się spodoba!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. jaa, takie w puree?
    ale nibywałe. jako, iż uwielbiam drobiowe kotlety, biorę przepis i jutro zrobię! znajomych zaskoczę.

    OdpowiedzUsuń
  3. O - i to mi się podoba. Świetna alternatywa dla klasycznych filetów z kurczaka, gdy jada się je któryś raz z rzędu ;)

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails