SOS PIECZARKOWY
ze śmietaną
1 cebula
1-2 łyżki masła
1 łyżka mąki
2-3 łyżki śmietany
sól, pieprz, koperek (może być suszony lub mrożony)
(np. u mnie z makaronem snabbmakaroner z semoliny z pszenicy durum)
(np. u mnie z makaronem snabbmakaroner z semoliny z pszenicy durum)
- cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle, aż się zeszkli
- pieczarki kroję na plastry dodaję do cebuli i duszę, aż odparuje woda
- doprawiam solą i pieprzem, i podlewam małą ilością wody, ponownie duszę około 10 minut
- dodaję śmietanę zmieszaną z mąką i odrobiną sosu
- zagotowuję i doprawiam koperkiem
***
zamiast koperku można dodać natkę pietruszki lub po prostu pozostawić sos tylko doprawiony pieprzem i solą, u nas najczęściej jednak występuje z koperkiem :)
***
przepis dodaję do akcji Makarony Świata o tu :)
***
przepis dodaję do akcji Makarony Świata o tu :)
Robię bardzo podobny;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńa tu przepis na ciasto filo..:O)http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Ciasto-filo-phyllo-pastry.html pozdrawiam.:O)
OdpowiedzUsuńAniu, nie brałam jeszcze udziału w akcjach na durszlaku, ale chętnie się przyłączę, tylko najpierw muszę się zorientować jak to zrobić :)))
OdpowiedzUsuńToskaniau - dziękuję bardzo, w sumie mogłam sama sobie poszukać w internecie, ale nie wpadłam na to :D, tym bardziej dziękuję :*
pozdrawiam :)
Zrobię sobie taki do mojego ulubionego makaronu
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że wyjdzie smacznie :)
OdpowiedzUsuń