środa, 21 marca 2012

sos pieczarkowy (ze śmietaną)

     Prosty i bardzo smaczny sos na przykład do makaronu lub ziemniaków. Czasami gdy potrzebuję coś na szybko, to wtedy sięgam właśnie po ten przepis. :)



SOS PIECZARKOWY
ze śmietaną

250 g pieczarek
1 cebula
1-2 łyżki masła
1 łyżka mąki
2-3 łyżki śmietany
sól, pieprz, koperek (może być suszony lub mrożony)
(np. u mnie z makaronem snabbmakaroner z semoliny z pszenicy durum)

- cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle, aż się zeszkli
- pieczarki kroję na plastry dodaję do cebuli i duszę, aż odparuje woda
- doprawiam solą i pieprzem, i podlewam małą ilością wody, ponownie duszę około 10 minut
- dodaję śmietanę zmieszaną z mąką i odrobiną sosu
- zagotowuję i doprawiam koperkiem

***
zamiast koperku można dodać natkę pietruszki lub po prostu pozostawić sos tylko doprawiony pieprzem i solą, u nas najczęściej jednak występuje z koperkiem :)

***
przepis dodaję do akcji Makarony Świata o tu :)


6 komentarzy:

  1. a tu przepis na ciasto filo..:O)http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Ciasto-filo-phyllo-pastry.html pozdrawiam.:O)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, nie brałam jeszcze udziału w akcjach na durszlaku, ale chętnie się przyłączę, tylko najpierw muszę się zorientować jak to zrobić :)))

    Toskaniau - dziękuję bardzo, w sumie mogłam sama sobie poszukać w internecie, ale nie wpadłam na to :D, tym bardziej dziękuję :*

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię sobie taki do mojego ulubionego makaronu

    OdpowiedzUsuń
  4. mam nadzieję, że wyjdzie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails