.
Aż dziwne, że dopiero teraz zapisuję ten przepis na blogu. Znalazłam go dawno temu na stronie Mała Cukierenka (to bardzo smakowite, inspirujące miejsce z wieloma pysznymi przepisami!).
To ciasto zawładnęło naszymi sercami i robię je regularnie, bo rodzina się go po prostu domaga. :))) Jest wilgotne i słodkie, a korzenne przyprawy i orzechy dają przyjemny, odświętny zapach. I te kawałki czekolady w środku...
Są zwolennicy i przeciwnicy ciast z dynią czy marchewką, ale jak już raz się je polubi, to nie ma opcji - miłość na zawsze.
Ja oczywiście robię od razu dwie porcje, dwie keksówki. :D
CIASTO Z DYNIĄ, KAWAŁKAMI CZEKOLADY I ORZECHAMI WŁOSKIMI
(link tu)
3/4 szklanki cukru (np. brązowego)
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
2 jajka
3/4 szklanki puree z dyni
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 i 3/4 szklanki mąki (np. torowej)
100g poszatkowanej czekolady
1 szklanka poszatkowanych orzechów włoskich
100g mlecznej czekolady do polania
- cukry, olej i jajka ze szczyptą soli zmiksować na
średnianach obrotach, aż masa zrobi się kremowa (około 4-5 minut),
- dodać puree z dyni i wymieszać łyżką,
- wsypać mąkę, sodę, przyprawy i
poszatkowaną czekoladę, wymieszać łyżką do połączenia składników,
- ciasto wlać do keksówki (o wymiarach 25x12cm) wyłożonej
papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą,
- piec w temperaturze 180°C
na funkcji góra-dół przez około 65-70 minut,
- wystudzone ciasto polać mleczną czekoladą roztopiona w kąpieli wodnej.
***
Czasem pomijam polewę czekoladową. Robię też wersje z samą czekoladą lub z samymi orzechami.
.
Jeśli masz podejrzenia alergii pokarmowych, dowiedz się więcej ;)
OdpowiedzUsuń