.
Czerwona kapusta jest często, przynajmniej mam takie wrażenie, niedoceniana w kuchni. Może przez jej tendencję do zmiany koloru, twardość, a może przez dość wyrazisty smak, nie wiem.
My bardzo ją lubimy i co jakiś czas gości na naszym stole, bo jest pyszna i zawsze dodaje koloru na talerzu. :)
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, CEBULI I MARCHEWKI
½ główki czerwonej kapusty (ok. 40-50 dag)
1 cytryna (sok)
1 cebula
1 jabłko
1 marchewka
3 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz
- kapustę drobno szatkuję,
- zagotowuję wodę (ok. 1-2 l) w garnku i wrzucam kapustę, gotuję ok. 4 minuty,
- odlewam wodę i dokładnie odsączam kapustę na durszlaku, przekładam do miski,
- jabłko i marchewkę tarkuję na dużych oczkach, dodaję do kapusty,
- całość polewam sokiem z cytryny i mieszam,
- dodaję drobno posiekaną cebulę,
- doprawiam solą, pieprzem, ew. szczyptą cukru,
- na koniec dodaję olej i dokładnie wszystko mieszam,
- wkładam na co najmniej ½ godziny do lodówki.
***
Mycie, szatkowanie i wszelkie czynności z czerwoną kapustą robię w rękawiczkach. :)
Zdarzyło mi się, że nie miałam jabłka lub marchewki - ale bez tych składników też ta surówka jest smaczna. :)
.
Jak ulał pasują do obiadu
OdpowiedzUsuń