Biała kiełbasa na Wielkanoc to klasyka. My lubimy taką najprostszą gotowaną, ale też i pieczoną, i smażoną... Po prostu kiełbasa biała bardzo pasuje na niedzielne świąteczne śniadanie. :)
Przepis jest bardzo prosty, ale efekt smakowity. A zapach pieczenia od rana od razu nastraja mnie uroczyście i odświętnie.
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z CEBULĄ
½ kg białej kiełbasy surowej
3-4 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek (lub inny tłuszcz)
½ łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
sól, pieprz
- cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno pokroić - dodać do cebuli,
- białą kiełbasę umyć,
- na dnie żaroodpornego (lub ceramicznego naczynia do pieczenia) wlać oliwę i wyłożyć równomiernie cebulę z czosnkiem, lekko posolić, popieprzyć i oprószyć majerankiem (opcjonalnie),
- na cebuli ułożyć kiełbasę i ponakłuwać ją w kilku miejscach widelcem,
- zapiekać około 1 godziny w piekarniku w 175 stopniach C (do zrumienienia).
***
Można do tego dania użyć białej kiełbasy parzonej, jak i wcześniej zeszklonej cebuli, wtedy czas pieczenia będzie krótszy.
***
Smacznych :)))
Dobrych i radosnych Świąt w gronie bliskich
życzy
Aulik :)
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
:)