piątek, 10 marca 2017

babeczki czekoladowo-malinowe

.

     Babeczki, muffinki, ciastka - małe słodkie cuda, które od kilku lat podbiły nasze serca. Przepisów jest mnóstwo, ale od czasu do czasu pojawia się jakiś wyjątkowo dobry. Tak jak ten, na babeczki czekoladowo-malinowe. Bardzo trafiły w moje upodobania, są słodkie i jednocześnie kwaskowe, wilgotne i z kawałkami chrupiącej czekolady... Po prostu pyszne. :)
 


BABECZKI CZEKOLADOWO-MALINOWE
(przepis z Moje Menu)

1 i 3/4 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
pół tabliczki czekolady mlecznej
pół  tabliczki czekolady gorzkiej
3/4 kostki masła
2 jajka
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
garść malin - po 4 na babeczkę (świeżych lub mrożonych)


- zmiksować mleko, cukier, cukier waniliowy i jajka,
- dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao,
- rozpuścić masło i odstawić do przestudzenia,
- czekolady posiekać na drobniejsze kawałki,
- formę na muffinki wyłożyć papilotkami,
- piekarnik nagrzać do 180 stopni,
- do ciasta dodać rozpuszczone masło i czekoladę  - wymieszać,
- napełnić formę na babeczki do 2/3 wysokości,
- do każdej foremki dodać 4 maliny,
- piec około 25 minut. :)



***
     Babeczki robił mój syn na Dzień Kobiet, może dlatego mi tak smakowały? Zniknęły błyskawicznie... ;)


.

2 komentarze:

  1. Cieszę się, że posmakowały. Pozdrawiam, autorka przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, posmakowały, posmakowały! :)

      Usuń

:)

Related Posts with Thumbnails