poniedziałek, 6 lutego 2017

zupa meksykańska

.

     Jedna z tych zup, które dodają animuszu i rozgrzewają. Nie mam pojęcia, czy w Meksyku je się taką zupę, ale nazywa się ładnie, egzotycznie. :)
     Jest bardzo pożywna, warzywna i smaczna. Po dwóch, trzech dniach, można się dać za nią pokroić, bo nabiera takiego smaku...


ZUPA MEKSYKAŃSKA
(przepis znaleziony u Kasi Guzik)

- 500 g chudego, wieprzowego mięsa mielonego (np. z szynki)
- 1 czerwona cebula
- 1 zwykła cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka krojonych pomidorów (lub kilka świeżych)
- 1 spora łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 pełna łyżeczka suszonego majeranku
- 1 liść laurowy
- 1 kulka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie:
- żółty ser
- chipsy tortilla

- na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek,
- po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy kolejne 5-6 minut dość często mieszając,
- następnie do warzyw dodajemy mięso oraz wszystkie przyprawy (w tym płaską łyżeczkę soli) i całość dusimy około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając,
- po tym czasie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, pomidory oraz przepłukaną na sicie fasolę,
- całość zalewamy litrem wody i dodajemy rozmieszany z woda koncentrat,
- gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem :)

***
Przepis jest dość szybki i prosty, ale efekt naprawdę smaczny!

***
O, a zamiast cukru dodałam łyżkę miodu i mam wrażenie, że dzięki temu jest jeszcze smaczniej. :)))
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Related Posts with Thumbnails