poniedziałek, 14 marca 2016

kaszotto z warzywami

.

     Nie wiem gdzie po raz pierwszy usłyszałam nazwę kaszotto, ale bardzo mi się spodobała i od tamtej pory na kaszę z warzywami mówię kaszotto. :)
     To potrawa jedna z moich ulubionych. Najczęściej jako danie obiadowe samodzielne lub jako dodatek do mięsa. Proste i łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze w zależności od tego co mam pod ręką może przybierać różne oblicza. Można zmieniać proporcje warzyw, urozmaicać przyprawy i eksperymentować z różnymi składnikami i dodatkami. U mnie najczęściej w wersji najprostszej - czyli to co w lodówce - trafia do kaszy. :)))



KASZOTTO Z WARZYWAMI

1 szkl. kaszy pęczak (może być łamana lub drobna)
2-3 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 mała cukinia
1 papryka czerwona (żółta lub zielona)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz,
natka pietruszki lub koperek (opcjonalnie)

- do garnka wsypuję przepłukaną kaszę i zalewam gorącą wodą (na 1 szkl. kaszy około 2,5 szkl. wody) i gotuję bez soli ok. 15 minut od momentu zagotowania, następnie przykrywam garnek ciepłym ręcznikiem, aż kasza dojdzie na około 15-20 minut
- cebulę, cukinię i paprykę kroję w kostkę
- marchew, pietruszkę i selera ścieram na tarce na grubych oczkach
- na dużej patelni lub woku rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę, dodaję starkowane warzywa, przesmażam 5-10 minut, często mieszając
- następnie dodaję pokrojona cukinię i paprykę
- wszystkie warzywa duszę (na chrupko, a nie do miękkości) jeśli jest taka potrzeba dodaję kilka łyżek gorącej wody
- na koniec łączę kaszę z warzywami, doprawiam solą i pieprzem - wszystko razem mieszam chwilę podgrzewając i gotowe :)
- na talerzu posypuję zieleniną

***
     Dobór warzyw często zależy od tego co akurat mam pod ręką - mogą to być - pomidory, por, groszek, pieczarki, kapusta itd. 
Fajnie jest przyprawić kaszotto pieprzem ziołowym, czubrycą lub ostrą papryczką. 
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Related Posts with Thumbnails