sobota, 3 stycznia 2015

pieczone ziemniaki (bardzo chrupiące)

.

     Chrupiące i gorące ziemniaki prosto z piekarnika, i ten zapach... Przyprawiłam je ziołami prowansalskimi i wyszło naprawdę bardzo aromatycznie.
To znakomity dodatek - na przykład - do pieczeni. Pyszny i sycący, a przy tym bardzo prosty w wykonaniu, i to lubię. :)


PIECZONE ZIEMNIAKI
(wg przepisu z bloga Agatek)

6 średnich ziemniaków
6 łyżek oliwy
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka mieszanki ziół
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli

- nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni
- do miseczki wlać oliwę
- ziemniaki umyć, pokroić w ósemki (lub kostkę)
- ziemniaki wsypać do miski z oliwą i dokładnie wymieszać ("naoliwić")
- bułkę tartą wymieszać z przyprawami i ziołami, wsypać do ziemniaków i dokładnie je obtoczyć
- wyłożyć na blaszkę i zapiekać 45 minut (po około 20 minutach odwrócić)
- jeśli to konieczne lekko podlać dodatkowo oliwą w trakcie pieczenia


***
Agatek podaje składniki na 3 porcje. Na naszą 4 osobową rodzinę biorę:
8 ziemniaków
8 łyżek oliwy
6 łyżek bułki tartej
2 łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki ziół prowansalskich
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczka soli
.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. oj, tak - są świetną alternatywą dla zwykłych ziemniaków obiadowych :)

      Usuń
  2. Zrobiłam dzisiaj na obiad i zniknęły momentalnie - przepyszne. Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ziemniaki surowe czy podgotowane? :)

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails