czwartek, 20 marca 2014

zupa rybna po węgiersku z karpia

.

     Przepis kilka lat temu spisałam oglądając program p. Macieja Kuronia. I od tamtego czasu jest to moja ulubiona rybna zupa. Przeważnie gotuję ją na Wigilię. Jest bardzo aromatyczna, pikantna i po prostu pyszna.
Nie wszyscy lubią karpia, więc myślę, że można go z powodzeniem zastąpić jakąś inna rybą. My lubimy. :)))

To jedna z tych potraw, która smakuje najlepiej na drugi, trzeci dzień (o ile jeszcze coś z niej zostaje)...


ZUPA RYBNA PO WĘGIERSKU Z KARPIA
(wg przepisu Macieja Kuronia)

1 nieduży karp
2-3 ząbki czosnku
2-3 świeże papryki (czerwone lub zielone)
1-2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki konserwowej
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
sos sojowy (opcjonalnie)
masło lub oliwa do smażenia
sól, pieprz, chili (świeże lub suszone)

1. ugotować wywar z około 2 l lekko posolonej wody i "karpiowych kości" (łeb, kręgosłup, płetwy...), wywar przecedzić
2. podsmażyć 2-3 ząbki czosnku, dodać drobno pokrojoną świeżą paprykę i smażyć do miękkości (można zmiksować), wsypać do bulionu z odrobiną chili i zagotować
3. drobno pokrojoną cebulę zrumienić na małej ilości tłuszczu posypać 1 łyżką mąki, chwile zamieszać i dodać do bulionu
4. następnie dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i 2 łyżki papryki konserwowej pokrojonej w kostkę
5. filet z karpia (wystarczą 2-3 dzwonki, resztę można np. usmażyć na maśle, ale można dodać więcej) pokroić w grubą kostkę dodać do zupy na 15-20 minut
6. na koniec można dodać (ale nie koniecznie) 2 łyżki śmietany i sos sojowy (lub magi) do smaku
7. natka pietruszki (ja podaję oddzielnie, bo dzieci nie zawsze lubią, do posypania na talerzach)

***
 Dla dzieci nie dodaję do zupy chili, tylko słodką paprykę w proszku. My podostrzamy ją na talerzu.

Zdaję sobie sprawę, że bliżej jest świąt Wielkanocnych niż Bożego Narodzenia, ale jakoś tak nabrałam chęci na porządną, pikantną zupę rybną. :)))
.

5 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie ! Pytanie jak w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gotowałam w zeszłym tygodniu-> była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć, bardzo dobrze tu na twoim blogu, świetny wpis, bardzo fajnie się go czyta, zapewne odwiedze twojego bloga także nie raz gdyż bardzo jest piękny w przeciwieństwie do wielu innych blogów - Pozdrawiam Marcelinka :)

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails