Miałam ogromną ochotę na konkretną surówkę o wyrazistym smaku.
A, że ostatnio mam niesamowite zapotrzebowanie na cebulę (tak, cebulę, mogłabym ją jeść jak jabłka!) i kapustę, zrobiłam właśnie taką kapuściano-cebulową surówkę do obiadu, ale z dodatkiem ogórków kiszonych. Pyszny przepis z "Kuchni Polskiej". Moją małą dygresją jest oczywiście duża ilość cebuli. :)))
Najlepsza jak się porządnie przegryzie.
SURÓWKA Z KAPUSTY CUKROWEJ, OGÓRKÓW KISZONYCH, CEBULI I JABŁEK
(Kuchnia Polska wyd. z 1990 r.)
¼ niedużej główki kapusty
5-6 średnich ogórków kiszonych
2 cebule
2 jabłka
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz, cukier do smaku
ew. sok z kiszonych ogórków lub z cytryny
- kapustę oczyścić, poszatkować, posolić
- ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych otworach (niektórzy je obierają, ja zostawiam takie w skórkach)
- jabłka obrać i również zetrzeć na tarce na dużych oczkach
- cebulę obrać i pokroić w kostkę
- połączyć wszystkie składniki, dodać olej i wymieszać
- przyprawić do smaku solą, sokiem z ogórków, cukrem i pieprzem
- odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki
- wg mnie najlepsza na drugi dzień :)
***
Surówkę można zrobić bez cebuli i jabłek, jest równie pyszna.
Swoją drogą jestem ciekawa ile witaminy C ma taka surówka. ;)
.
Smaczna i zdrowa :)
OdpowiedzUsuńdokładnie! :)
Usuń