wtorek, 27 sierpnia 2013

omlet grzybek

.

     Szybkie śniadanie, smaczne i treściwe lub pyszna kolacja... Omlet grzybek.
Moje dzieci (ze mną na czele ;) uwielbiają słodkie omlety. Z różnymi wymyślnymi dodatkami lub po prostu posypane cukrem pudrem. :)


OMLET GRZYBEK

2 jajka
2 łyżki mąki
szczypta soli i cukru do smaku (można cukier pominąć)
masło do smażenia
dodatki wg uznania i upodobań - cukier puder, nutella, dżem, bita śmietana, owoce...

- białka ubić na pianę (nie sztywną, by się nie "łamała")
- dodać żółtka, szczyptę soli i ewentualnie cukier - dokładnie wymieszać
- po łyżce dodawać mąkę ciągle mieszając
- na patelni rozgrzać masło, wylać ciasto i usmażyć z dwóch stron na rumiano (często przykrywam omlety na patelni pokrywką, wydaje mi się, że wtedy lepiej rosną).
- posypać cukrem pudrem lub "okrasić" innymi ulubionymi dodatkami :)

***
     U nas robi się jednorazowo ilości tzw. hurtowe, czyli omlety z 7 do 10 jaj. Sama zjadam od razu dwa takie omleciki... :)))
     Najważniejsze, żeby pamiętać, że na jedno jajko należy dodać jedną łyżkę mąki, a jeśli ciasto jest zbyt gęste (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany) można dodać odrobinę mleka.


.

3 komentarze:

  1. Dzięki, szukałem tego przepisu z dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails