Zdarza się, że z poprzedniego dnia, z obiadu zostaje mi kilka ziemniaków. Wtedy jest czas na pyszne ziemniaczane kotleciki. Można formować z nich okrągłe kotlety lub podłużne krokiety. Wyśmienite z różnymi sosami i surówkami, co kto lubi. :)
KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW
przepis z Kuchni Polskiej, Warszawa 1990r.
1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków (około)
2 jaja
4-5 łyżek mąki
1 cebula
bułka tarta do obtaczania
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
(do kotletów można dodać ser lub twaróg, ok. 20 dag)
- ziemniaki zmielić w maszynce lub dokładnie "podukać" lub przepuścić przez praskę
- cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić
- do ziemniaków dodać jajka, mąkę, cebulę, sól, pieprz, dokładnie wymieszać (utrzeć na gładką masę)
- formować nieduże owalne lub podłużne kotleciki, obtaczać w bułce tartej
- smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor
***
Takie kotlety mogą być dodatkiem do mięsa, bądź stanowić samodzielne danie. Pyszne z sosem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
:)