piątek, 2 listopada 2012

piernik z powidłami

.
     Na pochmurne, chłodne dni pachnący przyprawami piernik jest jak balsam dla duszy. Ten, z dżemem i polewą jest wilgotny i smaczny. I bardzo łatwo go zrobić. :)
   


PIERNIK Z POWIDŁAMI (lub dżemem)

400 g mąki
120 g masła
250 g cukru
2 jaja
4 łyżki powideł (dżemu)
3 łyżeczki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 szkl. mleka (lub maślanki)
1 łyżeczka sody
bakalie (opcjonalnie)

- masło roztopić i ostudzić
- jaja z cukrem ubić mikserem
- dodać: mleko, kakao, mąkę z sodą, przyprawę
- mieszając dodać powidła, wlać roztopione masło, mieszać
- do ciasta dodać opruszone mąką bakalie i wymieszać
- piec w keksówce ok. 60 minut w temp. 180 stopni
- po wystudzeniu można polać polewą czekoladową lub lukrem :)

.

4 komentarze:

  1. Zapraszam na mój nowy śniadaniowy konkurs. Wszystkie szczegóły na http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. To już te cudowne przepisy pełne korzennych przypraw i miodu...pięknie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. myślę, że czas zacząć sezon piernikowy :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails