Gołąbki leniwe tylko trochę różnią się od tych tradycyjnych, składniki niby te same, roboty tyle samo, ale jednak danie inne. :))) Od czasu do czasu mam ochotę właśnie na taką wersję gołąbków. Najczęściej robię je z ryżem, ale tym razem zrobiłam wg przepisu z gazety o wnętrzach. Tak, o wnętrzach. :) W listopadowym "Moim Mieszkaniu" pojawił się przepis na Gołąbki Głąbczyńskiej z kaszą manną. Delikatne, pyszne, sycące.
Naprawdę godne polecenia.
LENIWE GOŁĄBKI Z KASZĄ MANNĄ (Głąbczyńskiej)
1 kg mielonego mięsa
½ główki kapusty
1/3 szkl. kaszy manny
2 cebule
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
2 jajka
puszka pomidorów (ew. koncentrat pomidorowy)
tarta bułka do obtaczania
tłuszcz do smażenia
(opcjonalnie bulion)
- mięso, drobno poszatkowaną kapustę, posiekana połówkę cebuli, kaszę mannę, jaja i przyprawy wymieszać
- uformować klopsiki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć
- następnie ułożyć w rondlu i zalać gorącym bulionem lub gorącą wodą, dodać pomidory i pokrojony czosnek
- usmażyć resztę cebuli i dodać do gołąbków
- dusić pod przykryciem ok. 30 minut
***
Trochę zmieniłam przepis według swoich upodobań, ale tylko trochę. ;)))
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
:)