niedziela, 7 października 2012

sałatka rybno-warzywna do słoika

.
     W zasadzie nie ma nic lepszego niż zapasy w lodówce. ;) Wyciągam gotową potrawę i już. A najlepiej gdy te zapasy są przygotowane tak, by można je było długo przechowywać.
     Dostajemy regularnie od Rodzinnych Wędkarzy całe kilogramy ryb, niestety nie jesteśmy w stanie tego wszystkiego na bieżąco przejeść. Nasz zamrażalnik też wszystkiego nie pomieści. Dlatego zaczęliśmy robić przetwory; sałatki, paprykarze itp. potrawy do słoików. Nie dość, że przerabiamy co się tylko da, to jeszcze pokochaliśmy te smaki! No i wiemy co jemy. :)))




SAŁATKA RYBNO-WARZYWNA DO SŁOIKA


1 kg rybnych filetów (np. leszczy, płoci, okoni lub innych)
1 cukinia (kabaczek)
20 dag fasolki szparagowej, ugotowanej
3 marchewki
1 duży seler
3-4 cebule
3-4 pomidory lub pomidory w puszce
smalec lub inny tłuszcz do smażenia
sól, pieprz, papryka słodka w proszku, ocet winny (jabłkowy), cukier do smaku
pieprz ziarnisty (opcjonalnie)
100 g ryżu lub kaszy (opcjonalnie)
słoiki dżemówki


- filety rybne (w miarę możliwości bez ości) posolić i usmażyć
- cebule pokroić w kostkę i podsmażyć (na ok. 2 łyżkach tłuszczu) na szklisto
- marchewki i seler potarkować, dorzucić do cebuli, podsmażyć
- cukinię pokroić w kostkę i dodać do reszty warzyw, podgrzać chwilę
- dodać ugotowaną fasolkę szparagową pokrojona na kawałki i pomidory
- całość dusić przez 10-15 minut (żeby warzywa były półchrupkie)
- dodać usmażoną rybę do warzyw, lekko wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną, octem i cukrem (ocet jest konieczny, rozpuści ewentualne małe ości)
- można dodać paczkę (ok. 16-20 g) pieprzu ziarnistego i ugotowany na sypko ryż lub kaszę
- sałatkę wkładamy do słoików (dżemówek), zakręcamy i pasteryzujemy przez 1 godzinę
- po ostudzeniu przechowujemy w chłodnym miejscu

***
     Sałatka z ryżem smakuje troszkę jak paprykarz :) Dodajemy całe ziarenka pieprzu, a po pasteryzacji nie są już takie ostre, natomiast nadają potrawie pikantny smak. Jeśli jednak ktoś nie lubi rozgryzać ziarenek pieprzowych może ich po prostu nie zjadać.
.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Related Posts with Thumbnails